Ota yhteyttä
Retkisatamat_Sarviniemi

Yleisökäymälän suunnittelu

Tuhansien järvien kotimaassa vierailtavia luontokohteita riittää niin miljoonille suomalaisille kuin sadoille tuhansille ulkomaalaisturisteille. Upeimmat kohteista usein sijaitsevat julkisen viemäriverkoston ulkopuolella, mistä syystä vessa-asiat on ratkaistava muilla kuin vesivessan keinoilla. Historia osoittaa, että pisimmän korren tässä kilvassa olemassa olevista vaihtoehdoista vetää ulkohuussi ja toimiva kompostoiva kuivakäymälä. Tällä toimivalla huussilla ei ole juuri mitään tekemistä sen perinteisenä, kansan hyvin tunteman ”paskahuusin” kanssa, jossa käymäläjätteet valuvat haisevaan, hitaasti mätänevään saaviin. Nykypäivän kompostoiviin kuivakäymälöihin ja huusseihin kytkeytyy lukuisia etuja, joita muilla käymäläratkaisuilla, edes vesivessalla, ei voida helposti saavuttaa.

Huusseista on paljon etua julkisessa käytössä

Huussit rivissä

Kun listataan ulkohuusseihin liittyviä hyötyjä ja etuja verrattuna muihin käymäläratkaisuihin, ei alhaista hankintakustannusta yksinkertaisesti voida sivuuttaa. Nyrkkisääntönä saa pääsääntöisesti nollan laittaa hintalapun perään, kun siirrytään kompostoivasta kuivakäymälästä vesivessaan. Tämä tietysti johtuu vesivessan edellyttämästä viemäröinnistä. Edullisimmillaan hyvin toimivan kompostoivan kuivakäymälän saa julkiselle paikalle palvelemaan satoja ihmisiä 2000–3000 eurolla. Vesivessan suhteen hintalappu saattaa kohota yli 100 000 euron. Kustannusero on siis valtaisa.

Hinta ei suinkaan ole ainut huussien etulyöntiasemaa painava tekijä vaa’alla. Kompostoivat kuivakäymälät ovat usein myös erittäin toimintavarmoja ja luotettavia säällä kuin säällä, tilanteessa kuin tilanteessa. Näin esimerkiksi sähkökatkos ei estä käymälän käyttöä. Toisaalta, kauniista kesäpäivästä johtuva yleisöryntäys ei johda ongelmiin. Yleisesti ottaen, ulkohuussia ja kompostoivaa kuivakäymälää on vaikea rikkoa väärinkäytöllä. Tämä on erityisen tärkeää huomioida, jos ja kun kohteessa vierailee esimerkiksi ulkomaalaisturisteja, jotka eivät välttämättä ole tottuneet kuivakäymälöihin tai nähneet vastaavaa missään muualla. Silti tarpeet hoituvat helposti ja vaivattomasti kaikilta käyttäjiltä. Ketään ei tarvitse kouluttaa ulkohuussin käyttöön.

Hyvin toimiva ulkohuussi ja kompostoiva käymälä voivat siis todella olla, ja usein ovatkin, suuri ”helpotus” käyttäjilleen sekä ilo niiden ylläpitäjille. Hyvin toimiva ulkohuussi ei kuitenkaan synny aivan itsestään, mistä syystä edelleen paikka paikoin törmäämme epämiellyttäviin huussikokemuksiin. Huolellisella suunnittelulla ja pienillä yksityiskohdilla tehdään usein ratkaiseva ero kohtalaisen ja erittäin hyvin toimivan välillä. Onneksi kaikkia asioita ei itse tarvitse nähdä ennalta tai oppia kantapään kautta. Suosittelemme käymään läpi suunnitteluvaiheessa ainakin seuraavat erityishuomiot ennen julkisen ulkohuussin hankintaa.

 

Huussirakennuksen kuljetus ja paikalle saaminen

Pienemmät huussit kulkevat usein kätevästi peräkärryllä valmiiksi kasattuina tai lavalle siististi pakattuina elementteinä. Mikäli käymälä tulee sijoitettavaksi paikalle, johon ei kuljetusautolla pääse, kannattaa huussirakennus tilata kannettavina elementteinä tai puutavarana, sillä valmiiksi kasattuna rakennus itsessään voi painaa 500–1000 kiloa. Katolle asennettava musta kattohuopa on usein yllättävän painava, jolloin se kannattaa asentaa vasta paikan päällä.

 

Käymälärakennuksen suunnittelu esteettömäksi kaikille

Esteettömyys huussissa
Ramppi helpottaa pyörätuolilla kulkemista.

 

Huussin sisäosa esteettömäksi
Huussin sisäpuolella istumista helpottava nousukaaret sekä tuet, josta ottaa kinni.

Toinen erittäin tärkeä seikka huomioitavaksi on käymälän esteettömyys. Portaat ja korkeat kynnykset aiheuttavat aina ongelmia pyörätuolilla kulkeville vierailijoille, joten suosittelemme ramppia esteettömyyden takaamiseksi. Käymälän sisäpuolella on hyvä olla kunnon istuin- ja seinätuet ikäihmisille ja muille liikuntarajoitteisille kulkemisen helpottamiseksi.

 

Kuivakäymälän tuuletus

harmaantunut huussi

Tärkeintä kompostoivan kuivakäymälän ja ulkohuussin hajuttomuuden kannalta on kiinteiden ja nestemäisten käymäläjätteiden erottelu toisistaan. Erottelun ansiosta käymäläjäte alkaa välittömästi kompostoitua eikä pääse mätänemään kuten muinaisissa saaveissa.

Erottelun ohella tärkeää on käymälän riittävä tuuletus. Useimmiten tuuletusputket viedään siististi huussin ulkoseinää pitkin yli katon harjan. Aina mutkia tuuletusputkessa ei ole mahdollista välttää, mutta mitä suorempi linja ylös, sen parempi. Korvausilma kompostiin on syytä hakea käymälälaitteen kyljestä, ei huussin istuinaukosta. Riippuen onko sähköä käytössä vai ei, kannattaa tuuletusputkisto varustaa sähköisellä kanavatuulettimella tai tuulen voimalla pyörivällä tuulituulettimella.

Riittävästi kuiviketta ja vessapaperia

Tarvikkeet huussissa

 

Se tunne kun olet juuri ja juuri ehtinyt juosten vessaan itselle vieraassa ympäristössä kaukana kotoa. Helpotuksen tunne on suuri. Huokaistuasi helpotuksesta, huomaat vessapaperin loppuneen. 🙁

Yleiseen käyttöön tarkoitetussa huussissa tulee ennen kaikkea olla saatavilla riittävästi kuiviketta, kuten Kiteen Huussikuiviketta tai Kekkilän Hajusieppoa. Kuivikkeille on saatavilla siistejä kuivikeastioita ja –kauhoja, joita voidaan tarvittaessa käyttää huussissa. Kun on kuitenkin kyse vessasta, luonnollisesti myös vessapaperia tarvitaan monta rullaa. Vessapaperirullat kannattaa pitää tai pakata ilmatiiviiseen muoviin, jotta paperi ei kostu tai haperru pilalle. Riippuen käyttökohteesta ja paikan vilkkaudesta, voi olla viisasta suunnitella pientä varastotilaa huussin kylkeen. Näin on esimerkiksi Pikkuvihreän Helppo Huussissa. Vähintään kerran kesässä myös huussin lämpöistuin on suositeltavaa vaihdettavaksi siisteyden ja hygienian kannalta.

 

Käymälän huollettavuus vaihtoastioilla paikan päällä

Green Toilet käymälät Sattmarkissa
Sattmarkin kesäkahvilalla Green Toilet kompostoivat käymälälaitteet palvelevat tuhansia ihmisiä kesässä.

Huollettavuus on valttia. Kompostoivan käymälän täyttyessä julkisella paikalla, ei aikaa yleensä ole tuhlattavaksi, sillä seuraava käyttäjä saattaa olla jo pian vessajonossa. Pikkuvihreän Green Toilet kompostoivilla käymälöillä huollettavuus on huippuluokkaa. Käymälälaitteen täyttyessä, voidaan uusi astia lyödä tulille saman tien ilman käyttökatkoksia, työkaluja tai lapiointiliikkeitä. Täyttynyt astia voidaan asettaa sivuun rauhassa kompostoitumaan loppuun saakka.

 

Suotonesteen oikeaoppinen käsittely

GeoTrap huussisuodatin helpottaa suotonesteen käsittelyä
GeoTrap huussisuodatin helpottaa suotonesteen käsittelyä.

Kompostoivissa käymälöissä suurin osa virtsasta imeytyy kiinteään kompostimassaan (poislukien istuimessa erottelevat käymälät, kuten Separett). Kompostimassan kuivuessa nesteet pääosin haihtuvat ilmastointiputkea pitkin taivaalle. Pieni osa nesteestä saattaa kuitenkin valua kompostimassasta läpi tuottaen niin kutsuttua suotonestettä eli mustaa jätevettä. Yksityiskäytössä suotonestettä tulee tyypillisesti hyvin vähän, jolloin se voidaan kerätä kanisteriin ja kaataa esimerkiksi takaisin kompostimassaan sen kuivuttua hieman. Julkisissa kuivakäymälöissä kuitenkin suotonestettä voi tulla enemmän, mistä syystä voi olla viisasta puhdistaa suotonesteet paikanpäällä ennen luontoon takaisinlaskemista.

Kompostoivien käymälöiden suotonesteitä voidaan puhdistaa esimerkiksi Pikkuvihreän Huussisuodattimella, jossa hyödynnetään Åbo Akademin kehittämää GeoTrap Haju- ja ravinnesiepparia. Nimensämukaisesti GeoTrap mineraalimassa sitoo itseensä ravinteita päästämättä niitä koskaan ulos. Näin suotonesteistä voidaan erottaa vesistöjä rehevöittävät ravinteet. Lisätietoa GeoTrapistä.

 

Mikään vessa ei ole täysin huoltovapaa

Huussin suunnittelua

Me Pikkuvihreässä suunnittelemme työksemme paljon julkiseen käyttöön suunnattuja kuivakäymälöitä. Totuus on se, että edes me emme ole vielä keksineet täysin huolto- ja puhdistusvapaata käymälää. Kaikki vessat, oli se sitten vesivessa, lentokoneen vessa, kompostoiva huussi metsänlaidalla tai mikä tahansa pytty, vaativat ajoittaista putsausta. Vedettömässä kuivakäymälässäkin voi silloin tällöin olla tarvetta vessaharjalle, biohajoavalle puhdistusaineelle ja vesikannulle. Näin ollen, siinä missä muitakin paikkoja pidetään siistinä, on myös huussia hyvä käydä pesemässä ja tarkistamassa kaiken olevan kunnossa osana yleisiä huoltotoimenpiteitä.

 

Pyydä ammattilainen mukaan suunnittelupöytään!

Pikkuvihreän julkisessa käytössä olevia kuivakäymälöitä on ympäri Suomea ja koko maailmaa aina Austraaliassa saakka. Me kyllä löydämme sopivan kuivakäymälän tarpeeseen kuin tarpeeseen. Kerro meille kohteesta, johon käymäläratkaisua etsitään tai halutaan parantaa, niin autamme asiassa takuuvarmasti – eikä maksa mitään! Meille jokainen kuivakäymälä on askel kohti ekologisempaa ja helpommin saavutettavaa sanitaatiota. Sen eteen olemme valmiita myös tekemään töitä!

Ota yhteyttä!

02-242 1089

[email protected]

Whatsapp