Ota yhteyttä

Harmaavesisuodattimet

Harmaiden vesien eli pesuvesien puhdistus on vaatimuksiltaan kevyempää kuin mustien eli wc-vesien puhdistus. Pääsääntöisesti harmaat vedet voi käsitellä omalla tontilla pienten puhdistamojen avulla. Nämä harmaavesisuodattimet voi tarvittaessa jättää maan päälle kokonaan tai osittain ja niihin voi periaatteessa ohjata kaikki pesuvedet: suihkusta, saunasta, keittiöstä jne.

Harmaavesipuhdistamon ja tarvittavien varusteiden valintaan vaikuttavat muun muassa seuraavat tekijät:

  • talouden koko
  • kesä/talvikäyttö
  • käytössä olevat kodinkoneet
  • tontin tuomat rajoitteet/mahdollisuudet

Ihannetilanteessa kaikki kiinteistön harmaan veden käsittely esimerkiksi päämökistä ja saunasta voitaisiin yhdistää samaan jätevedenpuhdistamoon, mutta aina tämä ei tontin muotojen vuoksi onnistu. Hyvä asia kuitenkin on, että moni pystyy itse asentamaan suodattimet eikä kaivuutöitä tarvita välttämättä lainkaan. Pienpuhdistamon voi asentaa suoraan maan päälle, mikä on erityisen hyvä kallioisilla rantatonteilla.

Keittiövesien puhdistamo kannattaa varustaa rasvanerotuskaivolla

Pesuvesissä on yleisesti ottaen melko vähän puhdistettavaa, mutta keittiövesissä on ravinteiden lisäksi usein orgaanista ainetta: ruoan jäämiä ja rasvaa tiskistä. Se tuo puhdistukseen lisähaastetta etenkin hajuhaittojen muodossa. Jotta niiltä vältyttäisiin, suosittelemme, että keittiövesien suodatukseen käytettäisiin aina kaksiosaista järjestelmää. Ensimmäisenä osana on pieni rasvan ja kiintoaineen erottava suodatin ja tämän jälkeen likavesi kulkee varsinaiseen harmaavesisuodattimeen. Tämä on jo itsessään ominaisuus, jolla pitkälti vältytään hajuongelmilta, jolle kaikki pienpuhdistamot ovat alttiita etenkin kesäkuumalla.

Huomioi, että jos käytössä on astianpesukone, on kaksiosainen suodatus pakollinen ominaisuus harmaavesisuodatuksessa.

Muista huoltaa jätevedenpuhdistamosi

Kun hankinta on tehty ja pienpuhdistamo käytössä, pitää muistaa, että mikään suodatin ei toimi ilman huoltoa. Jätevesiasetus velvoittaa myös pitämään päiväkirjaa huollosta. Suodattimen tyypistä riippuen siinä voidaan esimerkiksi vaihtaa suodatusmassat tai puhdistaa suodatinelementit. Onneksi näitä huoltoja on kuitenkin tarve tehdä aika harvoin, keskimäärin 1-2 kertaa vuodessa.

Aika usein eteen meille Pikkuvihreässä eteen tuleva kysymys on huoli suodatinmateriaalien, massojen tai vaihtopanosten saatavuudesta pitkässä juoksussa. Moni pohtii, onko mahdollista, että joudun vaihtamaan koko suodattimen, jos siihen ei enää löydy huoltotarvikkeita vuosien päästä? Tämä huoli on ymmärrettävä, mutta onneksi yleensä turha. Ensisijaisesti kannattaa aina käyttää suodattimen alkuperäisiä materiaaleja, mikäli niitä on saatavilla. Jos taas niitä ei enää syystä tai toisesta löydy, on useimmiten löydettävissä korvaava suodatinmassa tai -elementti. Jos sinulla on tämäntapainen ongelma – ota meihin yhteys – autamme mielellämme.

Järjestä:

Harmaavesisuodattimia on moneen eri tarpeeseen.

Älä turhaan ylivarustele - kysy meiltä lisää!

02-242 1089 [email protected]