Blogi “Haiseeko se?”
miksi uudet kompostikaymalat eivat haise

“Haiseeko se?”

Ehkä yleisin kysymys, joka kuivakäymälöistä puhuttaessa tulee esiin on: Haiseeko se? Monella suomalaisella on – ikävä kyllä – kokemusta vanhan aikaisista hyyskistä, joissa kompostikäymälän virkaa hoiti iso saavi. Kamalan vessan kokemuksen on saattanut aiheuttaa pihan perällä vallitseva pimeys sekä mätänevästä käymäläjätteestä lähtevä, pistävä haju ja ehkä myös kärpäslegioona.

Tänä päivänä onneksi kompostikäymälät ovat kehittyneet kauas näistä ammoisista ajoista ja nykyisellään uusissa huusseissa on miellyttävämpää asioida kuin vesivessassa. Kehitys ei ole tapahtunut yhdessä yössä, ja taustalla on usein monen pienen yksityiskohdan sovittaminen oikein. Kuitenkin lähes kaikkia uusia hajuttomia kompostikäymälöitä yhdistävät kolme keskeistä teknistä tekijää, jotka erottavat ne vanhoista saaveista. Tässä artikkelissa keskitymme näihin kolmeen seikkaan. Mikäli suunnittelet parhaillaan uutta kuivakäymälää esimerkiksi mökille, niin huomioi ainakin seuraavat seikat:

  • Virtsan erottelu ”kiinteästä tavarasta”
  • Kuivakäymälän ilmastointi
  • Oikein valittu käymälälaite

Virtsan erottelu kiinteästä käymäläjätteestä on ratkaisevaa

Jos pitäisi nimetä yksi ja ainut asia, jolla voidaan välttyä hajuhaitoilta kuivakäymälässä, olisi se todennäköisesti virtsan erottelu kiinteästä jätteestä. Virtsan erottelun voi kuivakäymälässä toteuttaa monella tapaa. Yksi tapa on erotella suoraan istuimessa, jolloin virtsa menee omaan keräilyyn istuimen etuosan maljan ja letkun kautta. Toinen tapa on erotella virtsa kiinteästä jätteestä vasta myöhemmin, esimerkiksi kompostiastian sisällä välipohjalla kuten Green Toilet -kompostikäymälässä. Lue lisää virtsan erottelusta blogiartikkelistamme erottelevat ja ei-erottelevat käymälät.

Ei-erottelevat ja erottelevat kuivakäymälät

Niin tai näin, virtsan erottelu on tärkeää, jotta kompostimassa ei ole liian märkää kompostoituakseen tehokkaasti. Vanhoissa saaveissa hajuhaittoja nimenomaan aiheuttikin se, että kompostimassa oli liian kosteaa kompostoitumiselle ja jätekasa pääsi mätänemään.

Ilmastointi on kuivakäymälän ”huuhtelu”

Ylimääräisen nesteen erottelun lisäksi kuivakäymälän tuuletus on tärkeä asia – sisäkuivakäymälöissä jopa kriittinen. Yleisesti ilmastoinnilla tarkoitetaan käymälästä ulos johtavaa tuuletusputkea, jonka tarkoituksena on imeä ilmaa käymälästä tai kompostisäiliöstä ulospäin. Tällöin mahdolliset haisut kulkevat oikeaan suuntaan: käymälästä ulkoilmaan.

Tuuletuksella ei pelkästään ehkäistä hajuja vaan myös tehostetaan kompostoitumisprosessia ja nesteen haihdutusta. Lämpimänä kesäpäivänä hyvin toimiva kompostikäymälä voi haihduttaa useita litroja virtsaa kompostimassasta, mikä on hyvä asia. Näin kuivakäymälää ei tarvitse nesteen osalta huoltaa niin usein.

Kuivakäymälän ilmastointi (tai alipaineistus) voidaan toteuttaa siis ilmastointiputkella, joka viedään joko huussin tai mökin katon yläpuolelle. Putki itsessään aiheuttaa imua, mutta usein on kannattavaa tehostaa imua joko sähköisellä kanavapuhaltimella tai tuulen voimalla pyörivällä tuulituulettimella. Tänä päivänä lähes kaikki sisätilaan tarkoitetut sisäkuivakäymälät, kuten esimerkiksi Green Toilet Lux, sisältävät aina sähköllä toimivan tuulettimen. Sähkökatkon sattuessa on kuitenkin hyvä olla varalta tuulituuletin tai aurinkokennotuuletin, jotta hajuhaitta ei pääse yllättämään poikkeustilanteessakaan.

kuivakäymälän tuuletus tuulituulettimella
Pikkuvihreä tuulituuletin

Alkaen: 121,00 €

Siirry ostoksille »
Yksi hyvä keino tehostaa kuivakäymälän tuuletusta ilman sähköä on tuulituulettimella.

Valitse omaan käyttöösi sopiva käymälämalli tai jopa kaksi!

Kaikki kuivakäymälämaailmaan vähänkään tutustuvat huomaavat nopeasti, että erilaisia tekniikoita ja malleja on todella paljon. Siinä, missä vesi-wc on toiminnaltaan lähes aina identtinen, kuivakäymälöiden valikoima on todella laaja. Se johtaa siihen tosiasiaan, että ei ole olemassa yhtä mallia, joka sopisi kaikille ja joka tilanteeseen, vaan aina pitää valinta tehdä käytön sekä olosuhteiden mukaan. Aika usein mahdollisten hajuhaittojen tai muiden käytön ongelmien takana on se, että on valittu omaan käyttöön sopimaton käymälämalli tai se on asennettu väärin.

Koska tekniikoissa on eroa ja esimerkiksi puuceehen ja sisätilaan sopivat osin erilaiset mallit, voi usein olla hyvä vaihtoehto käyttää kahta erilaista kuivakäymälää. Tästä erinomainen esimerkki on yleinen yhdistelmä: kompostikäymälä puuceessä ja pakastava käymälä sisätilassa. Tällöin kompostoiva käymälä ulkona on ns. ”päävessa”, jossa suurin osa syntyvästä käymäläjätteestä saadaan hoidettua helposti mullaksi. Pakastava käymälä sisällä on ns. ”kakkosvessa” jota käytetään yöllä, pimeään aikaan ja talvella. Näin saadaan yhdistettyä molempien tekniikoiden parhaat puolet: kompostikäymälän suuri kapasiteetti ja pakastavan käymälän energiapiheys sekä helppo asennus.

Muista, että me Pikkuvihreät olemme mielellämme apunasi, kun mietit oikeaa ratkaisua juuri sinun tapauksessasi.

Yhteenveto

Ylimääräisen nesteen erottelu on kompostoitumisen sekä hajuttomuuden edellytys.

Oikein järjestetty kuivakäymälän ilmastointi takaa 100% hajuttomuuden.

Valitse käyttökohteeseen sopiva käymälä.

Jätä yhteystietosi niin autamme sinua löytämään omaan käyttökohteeseesi sopivan kuivakäymälän:

Jätä yhteydenottopyyntö

Loading...

Jätä soittopyyntö

Loading...

Lue myös