Blogi Mikä ihmeen suotoneste? – Kuivakäymälätermistö tutuksi
Kuivakäymälätermit

Mikä ihmeen suotoneste? – Kuivakäymälätermistö tutuksi

Elämä kuivakäymälöiden parissa tuo tullessaan sanastoa, jota harvemmin käytetään muissa keskusteluissa. Tässä artikkelissa selityt termit ovat meillä Pikkuvihreässä päivittäisessä käytössä, mutta voivat hyvinkin olla monille vieraita, mikä vaikeuttaa valintojen tekoa.

*****

Sisällysluettelo

💚

 


Yleissanasto

Suotoneste

Kompostikäymälän ylijäämäneste, joka ei imeydy kompostimassaan. Yleensä kuivakäymälöissä on poistoletku tätä varten ja keräilyyn käytetään usein kanisteria. Koska tämä suotoneste on mennyt käymäläkompostin läpi, sisältää se ulostebakteereja, mikä rajoittaa nesteen käyttöä esimerkiksi puutarhassa. Luetaan ns. mustaksi jätevedeksi.

Eroteltu virtsa

Tätä yleensä muodostuu, kun käytetään nesteen istuimessa erottelevaa kuivakäymälää. Monet käyttävät eroteltua virtsaa veteen laimennettuna lannoitukseen puutarhassa.

Eräkompostointi

Kompostointitapa, jossa hyödynnetään useampaa kompostoria. Yksi on aktiivisessa käytössä ja toinen vaihtosäiliö on tällöin lepäämässä ja kompostoitumassa.

Jatkuva kompostointi

Kompostointitapa, jossa kompostorin päälle lisätään tuoretta ainesta ja pohjalta tyhjennetään pisimpään maatunutta, valmista kompostia.

Jälkikompostointi

Yleistermi kompostoinnille, jossa puolivalmis komposti siirretään toiseen astiaan tai paikkaan kompostoitumaan valmiiksi mullaksi. Tämä tapa on erityisesti käytössä bokashi-kompostoinnissa.

Musta jätevesi

Mustaksi jätevedeksi sanotaan kaikkea jätevettä, joka sisältää käymäläjätettä. Esimerkiksi kaikki vesi-wc:n huuhteluvesi on mustaa jätevettä.

Harmaavesi

Harmaiksi jätevesiksi kutsutaan kaikkia jätevesiä, joissa ei ole mukana käymäläjätettä. Näitä ovat kaikki pesuvedet esimerkiksi suihkusta, saunasta ja keittiöstä. Harmaiden vesien puhdistus on mustia vesiä helpompaa.

TAKAISIN ALKUUN

Käymälätuotteet

Biohajottaja

Kompostoinnissa käytettävä apuaine, joka usein sisältää mikrobeja, jotka lämpöä sekä kosteutta saadessaan aktivoituvat ja kiihdyttävät kompostointiprosessia.

Käymäläjätekompostori

Erityinen, suljetulla kannella ja poistoletkulla varustettu kompostori, joka soveltuu hyvin käymäläjätteen kompostointiin esimerkiksi pakastavan käymälän kanssa.

PuuCee Janne 1.8 KG
PuuCee Janne Biohajottaja 1,8 kg

39,90 

Green käymäläjätekompostori
Green käymäläjätekompostori

459,00 

Kiteen huussi- ja kompostikuivike
Kiteen huussi- ja kompostikuivike

9,90 

pikkuvihreä urinaali kierrätysmateriaalista
Pikkuvihreä Urinaali

49,00 

Kuivike

Kuivikkeella viitataan kaikkiin kompostoreissa käytettäviin seosaineisiin, joilla sidotaan ylimääräistä nestettä ja parannetaan kompostimassan rakennetta. Kuivikkeena käytetään usein turvetta, sahanpurua, kaislaa, ruokohelpeä yms. kuivaa ja huokoista orgaanista materiaalia.

Vedetön urinaali

Pisuaari, jossa ei käytetä lainkaan vettä huuhteluun.

TAKAISIN ALKUUN

Erilaiset kuivakäymälät

Erotteleva käymälä

Erottelevalla käymälällä viitataan yleensä kuivakäymälöihin, joissa on erityinen istuin, jonka avulla nestemäinen ja kiinteä käymäläjäte erotellaan jo siinä. Virtsa menee istuimen virtsamaljan kautta nesteletkua pitkin omaan keräilyyn ja kiinteä jäte sekä paperit käymälän sisässä olevaan jätesäiliöön.

Haihduttava käymälä

Kuivakäymälämalli, jossa sähköenergian avulla haihdutetaan kaikki ylimääräinen neste ja usein myös kiinteän jätteen kompostoitumista tehostetaan sekoittamalla ja lämmittämällä sähköenergian avulla.

Kompostikäymälä

Kuivakäymälä, jonka tilavuus on niin suuri (noin 100-300 l), että käymäläjäte ehtii kompostoitua ainakin osittain jo käytön aikana. Tämä kompostoiva käymälä on Suomessa yleisin kuivakäymälämalli ulkohuusseissa.

Kompostointi ja hajuttomuus perustuu ylimääräisen nesteen (virtsan) poistamiseen kompostimassasta käymälän rakenteen avulla.

Kuivakäymälä

Kaikki käymälät, jotka eivät käytä vettä jätösten huuhteluun ja kuljettamiseen viemäristössä.

Kuivikekäymälä

Pieni kuivakäymälä, jonka tilavuus on yleensä pieni (50 l tai alle). Erottelee ylimääräisen nesteen käymälän sisällä rakenteensa avulla. Käymälätuotokset eivät usein ehdi pienen tilavuuden vuoksi kompostoitua loppuun saakka käymälässä, vaan ne kompostoidaan erikseen esimerkiksi pihakompostorissa.

Pakastava käymälä

Kuivakäymälä, jota kutsutaan myös jäädyttäväksi käymäläksi. Vaatii sähköä toimiakseen ja pakastaa kaiken käymäläjätteen sisässä olevaan jäteastiaan. Tyhjennetään yleensä pihakompostoriin, missä jäte kompostoituu mullaksi. Asennukseen riittää liitos sähköpistokkeeseen.

Polttava käymälä

Kuivakäymälämalli, joka sähköenergian avulla polttaa kaiken käymäläjätteen, niin virtsan kuin ulosteen, tuhkaksi. Vaatii kiinteän asennuksen savun poistoputkelle ulos.

Sähkövessa

Enemmän puhekielinen termi, jolla voidaan viitata kaikkiin, sähköä tavalla tai toisella hyödyntäviin kuivakäymälöihin, kuten pakastaviin, polttaviin tai haihduttaviin.

Yöastia

Vapaasti sijoiteltava kuivakäymälä, joka ei vaadi mitään kiinteää asennusta. Voidaan käyttää kuivikkeen kanssa tai ilman. Soveltuu tilapäiseen tai osittaiseen käyttöön esimerkiksi talvella ja yöaikaan.

TAKAISIN ALKUUN

Jäikö jokin termi vielä epäselväksi? Älä epäröi ottaa yhteyttä!

Jätä yhteydenottopyyntö

Loading...

Jätä soittopyyntö

Loading...

keitä me olemme Pikkuvihreät

Keitä me olemme

Me Pikkuvihreät olemme 30-vuotias perheyritys. Kuivakäymälät, kompostointi sekä jätevedet ovat meidän erikoisalaamme. Palvelemme kaikkia – ota siis yhteyttä!

Lue myös