Ota yhteyttä

Erotteleva kuivakäymälä

Erotteleva käymälä on kuivakäymälä, jonka istuimen etuosassa on kaukalo, jonka avulla virtsa erottuu jo siinä erilleen kiinteästä jätteestä. Tällä erottelulla halutaan ehkäistä hajuhaittoja, koska märkä käymäläliete aiheuttaa helposti hajuhaittaa.

Virtsanerottelutekniikkaa voi käyttää niin perinteisessä puuceessä kuin sisäkäymälöissäkin. Erottelevia käymälöitä löytyy sekä sähköä käyttävänä kuin ilmankin. Sähköä tarvitaan erityisesti sisätiloihin asennettavissa malleissa tuuletukseen. Sähkönkulutus näissä malleissa on hyvin maltillinen.

Millaiseen käyttöön erotteleva käymälä sopii?

Parhaimmillaan erotteleva käymälä on silloin, kun tuotoksena syntyvälle virtsalle on selvä käyttökohde lannoitteena. Virtsa on tutkitusti yksi parhaita eko-lannoitteita ja moni puutarhuri ja kotitarveviljelijä ottaa kaiken virtsan huolellisesti talteen ja käyttää sen vedellä laimennettuna omassa puutarhassaan. Erottelun ansiosta kuivikkeen käyttöä ei useimmiten tarvita ja kiinteää jätettä syntyy pienempi määrä kompostoitavaksi.

Tästä voidaan päätellä, että etenkin mökeillä, joissa oleskellaan vain kesällä, erotteleva kuivikekäymälä voi olla paras valinta.

Erottelevalla puucee-istuimella saa helposti myös vanhanaikaisen ”saavi” ratkaisun muutettua paremmaksi ja hajuttomammaksi ilman suuria panostuksia.

Onko erottelevan käymälän käytössä jotain rajoitteita?

Koska virtsa erotellaan jo suoraan istuimessa, tulee sitä keräilykanisteriin tai muuhun säiliöön noin 1-2 litraa per aikuinen vuorokaudessa. Jos erottelevaa kuivikekäymälää käytetään talviaikaan, voi virtsan käsittelystä tai säilytyksestä muodostua ongelma. Vähintäänkin virtsaputki tulisi eristää ja huolehtia, että talviaikana muodostuvalle nesteelle on säilytysratkaisu olemassa.

Erotteleva käymälä sopii parhaiten perhekäyttöön, koska siellä asiointi vaatii hieman perehtymistä. Esimerkiksi miesten tulee pissata istuen ja muutenkin sopivasti istuutumalla neste ja kiinteä jäte päätyvät oikeisiin säiliöihin. Tällöin erotteleva käymälä ei välttämättä ole paras vaihtoehto, jos käyttäjäkunta on vaihtuvaa kuten esimerkiksi vuokramökeillä. Vähintäänkin erottelevan käymälän käyttöä tulisi opastaa uusille käyttäjille.

Pikkuvihreän valikoimasta sopiva erotteleva käymälä

Verkkokaupastamme löydät Separetin eri käyttötarkoituksiin suunnitellut erottelevat istuimet ja -käymälät sekä Wostmanin posliinisen erottelevan istuimen. Posliini-istuin voi olla osa suosittua Green Toilet Lux-sisäkuivakäymälää.

Järjestä:

Erottelevia kuivakäymälöitä on monenlaisia. Älä turhaan aprikoi yksin - kysy neuvoa!

Minna ja me muut pikkuvihreäläiset autamme mielellämme kaikissa kuivakäymäläasioissa.

02-242 1089 [email protected]