Ota yhteyttä
kuivakäymälän tuuletus

Kuivakäymälän tuuletus

Tässä blogikirjoituksessa keskitymme eri kuivakäymälöiden tuuletukseen sekä tarjolla oleviin tuuletusvaihtoehtoihin. Alkuun on syytä todeta, että kuivakäymälän tuuletuksella tässä yhteydessä tarkoitetaan käytössä olevan komposti- tai muun kuivakäymälälaitteen tuuletusta – ei suinkaan itse vessatilan tuuletusta.

Tuuletus on yksi tärkeimmistä osista hyvän kuivakäymälän asentamisessa ja käytössä. Ilman hyvin toimivaa tuuletusta, kasvavat riskit ikäville hajuhaitoille merkittävästi. Tuuletuksen avulla varmistetaan, etteivät kuivakäymälän mahdolliset ajoittaiset hajut pääse vessatilaan pilaamaan muuten viihtyisiä istuntoja.

Jälkierottelevilla kompostikäymälöillä tuuletuksella on toinenkin tärkeä funktio hajujen pois saattamisen lisäksi: suotonesteen haihduttaminen. Hyvin toimivalla tuuletuksella voidaan erityisesti lämpiminä kesäpäivinä haihduttaa valtaosa kompostikäymälän virtsasta tuuletusputkea pitkin, jolloin jälkikäsiteltävää suotonestettä jää vähemmän. Toki, suotonesteitä voidaan käsitellä myös esimerkiksi huussisuodattimella, mutta nesteen haihdutus tuuletuksen kautta on joka tapauksessa hyvä asia, kunhan komposti käymälän sisällä ei kuiva totaalisesti.

Kuivakäymälät ilman tuuletusta

Aina ei kuivakäymälän tuuletus ole mahdollista. Useimmin syynä on tarve kuivakäymälän sijoittamiselle keskelle taloa tai vaikka kerrostalon parveketta, jolloin omia tuuletusputkia ei voida helposti asentaa. Useimmin kyseessä on väliaikaiseen tai pieneen käyttöön tarkoitettu yöastia tai kuivikekäymälä. Näiden kanssa suosittelemme lisäämään kuivikemateriaalin käyttöä voimakkaasti, jotta virtsa imeytyisi siihen. Esimerkkinä erittäin imukykyisestä kuivikemateriaalista voidaan mainita kuivikepelletti. Ainoana poikkeuksena tulee mainita pakastavat käymälät, kuten Privetti, jotka eivät tarvitse lainkaan tuuletusta tai kuiviketta, sillä käymäläjätteen pakastus tekee niistä täysin hajuttomia.

Kuivakäymälän tuuletus ilman sähköä

Monillakaan kesämökkiläisillä ei ole mahdollisuutta hyödyntää sähkökäyttöistä tuuletinta kuivakäymälän tuuletuksessa. Onneksi kuivakäymälän tuuletus voidaan toteuttaa ilman sähköäkin vaivatta. Tärkeää tuuletuksessa on välttää ylimääräisiä mutkia tuuletusputkistossa, erityisesti U:n muotoisia taivutuksia, sillä ne haittaavat ilman kulkua. Lisäksi tuuletusta kannattaa ehdottomasti tehostaa tuulen voimasta pyörivällä tuulituulettimella, joka luo pienen mutta riittävän alipaineen tuuletusputkistoon. Tuulituuletinta voidaan myös hyödyntää sadehattuna sekä sähköisen kanavatuulettimen varatuulettimena sähkökatkon varalle.

tuulituuletin huussissa
Tuulituuletin on erinomainen lisävaruste kaikkiin ilman sähköä oleviin kuivakäymälöihin ja huusseihin.

Kuivakäymälän tuuletus sähkökäyttöisellä tuulettimella

Erityisesti sisätilaan asennettavissa kuivakäymälöissä on syytä olla käytössä sähköinen kanavatuuletin, jotta käymälähajut eivät pääse yllättäen pilaamaan tunnelmaa sisällä. Sähkökäyttöinen kuivakäymälän tuuletin saattaa olla joissain kuivakäymälämalleissa sisäänrakennettuna valmiiksi. Vaihtoehtoisesti joissakin kuivakäymälämalleissa sähköinen tuuletin voidaan asentaa sopivaan kohtaa tuuletusputkien väliin. Tärkeää sähköisen tuulettimen käytössä on pitää tuuletin aina päällä, kun kuivakäymälä on käytössä tai siellä on sisällä käymäläjätettä. Näin ehkäistään hajuhaittoja. Pääsääntöisesti herkällä laakerilla pyörivät tuulettimet kuluttavat niin vähän sähköä, ettei tuulettimen pois sulkemisella ja päälle laitolla saada merkittäviä säästöjä aikaan.

Pikkuvihreän käymälätuulettimien valikoimasta löydät 110 mm kanavatuulettimen sekä 75 mm käymälätuulettimen. Kumpikin tuuletin voidaan asentaa sisä- tai ulkotilaan. Tuulettimet kestävät kyllä pientä tihkusadetta hyvin, mutta rankkasateiden ja muiden äärimmäisten sääilmiöiden varalta voi olla fiksua esimerkiksi koteloida sähköinen tuuletin tai asentaa ne räystään alle sopivasti suojaan. Sähkökäyttöisellä kanavatuulettimella ei ole niin tarkkaa, onko tuuletusputkisto suora vai mutkikas. Mikäli käytössä on useita vierekkäisiä kuivakäymälöitä, voidaan tuuletusputkia yhdistää Y-haaralla yhteen tuulettimeen sikäli, kun se käymälän rakenteisiin sopii.

tuuletusputkien yhdistäminen
Joissakin tapauksissa tuuletusputkia voidaan yhdistää eri kuivakäymälöistä yhden tuulettimen alle. Kuvassa neljä Green Toilet kompostikäymälää on yhdistetty kahden kanavatuulettimen alle.

 

 

Heräsikö kysymyksiä kuivakäymälän tuuletuksesta? Anna meidän auttaa!

Soita 02 242 1089 tai lähetä sähköpostia [email protected]

 

 

Lue myös

“Haiseeko se?”

Mökille wc haussa? Huomioi ainakin nämä 5 vinkkiä ennen kuin hankit

Kompostoiva sisävessa, edut ja haitat?