Ota yhteyttä
Helsinki Huussi avattu

Helsinki-Huussi toivottaa ulkoilijat tervetulleiksi huussi-istunnoille!

Muutama viikko sitten,  30. syyskuuta, juhlimme ensimmäisen Helsinki-Huussin avajaisia Helsingin Pornaistenniemen ulkoilualueella. Meillä oli ilo ja kunnia olla paikalla todistamassa, kun Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki leikkasi avajaisnauhan ja samalla toivotti ensimmäiset huussin käyttäjät tervetulleiksi istunnoille. Mutta mikä on Helsinki-Huussi? Miltä sen sisällä oikein näyttää tai kuinka se toimii? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaamme tässä blogikirjoituksessa.

Mikä on Helsinki-Huussi?

Helsinki-Huussi on julkiseen kaupunkikäyttöön varta vasten suunniteltu vessa, joka toimii vesivessojen sijaan kokonaan kompostoivilla Green Toilet kuivakäymälöillä. Käymäläjätteitä ei siis huuhdella tavalliseen tapaan viemäriin, vaan kaikki kiinteä jätös kerätään ja esikompostoidaan paikan päällä Green Toilet kuivakäymälöillä. Helsinki Huussi on tarkoitettu palvelemaan kymmeniä tuhansia Pornaistenniemen ulkoilualueella liikkuvia helsinkiläisiä ja muita alueen käyttäjiä.

Helsinki Huussi Pornaistenniemi

Helsinki-Huussi edustaa puucee käymälöiden uutta aikakautta, jossa erityishuomiota on kiinnitetty hajuttomuuden ja helppohuoltoisuuden lisäksi myös käymälän designiin ja ulkonäköön. Helsinki-Huussia onkin jo moneen otteeseen tituleerattu maailman kauneimmaksi huussiksi. Helsingin oman huussimallin ideana oli luoda tunnistettava ja sympaattinen rakennus, jonka kaupunkilaiset voisivat “hädän hetkellä” helposti pongata eri paikoissa, mihin verkostoa laajennetaan tulevina vuosina.

Tästä ensimmäisestä Helsinki-Huussista löytyy kaksi käymälähuonetta sekä yksi pisoaaripuoli miehille. Lisäksi rakennuksessa on pieni säilytystila huolto- ja siivoustarvikkeille. Kaikki tilat on suunniteltu esteettömiksi.

Miltä Helsinki-Huussin sisällä näyttää?

Helsinki Huussi esteetön sisältä

Helsinki-Huussin sisätilat on suunniteltu esteettömiksi, tyylikkyydestä tinkimättä. Esimerkiksi puuceista tuttu penkkimallinen istuin sopii saumattomasti sisätilojen tumman vihreään sisäpintaan. Leveä ikkuna vessan takaseinässä tuo runsaasti luonnonvaloa käymälään. Myös leveästä lankusta tehdyt lattiat sekä teräksiset yksityiskohdat edustavat skandinaavista modernia makua.

Helsinki Huussi liitutaulu

 

Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta sisustuksessa on huussin sisäseinille ripustetut liitutaulut, joiden tarkoituksena on välittää viestejä käyttäjältä käyttäjälle sekä samalla hillitä julkisiin vessoihin kohdistuvaa seinille töhrimistä.

Helsinki Huussi pisuaarit

Helsinki-Huussista löytyvät myös Pikkuvihreän 100 % vedettömät pisuaarit miehille, jotta käymälään ei syntyisiä jonoja niin helposti esimerkiksi vilkkaina kesäpäivinä. Pisuaarit myös omalta osaltaan keventävät kompostoiviin kuivakäymälöihin kohdistuvaa nestemäärää ja näin edesauttavat huussin hajuttomuutta.

Miten Helsinki-Huussi toimii?

Helsinki Huussi käytävä

Käyttäjän näkökulmasta Helsinki-Huussia on erittäin helppo ja miellyttävä käyttää. Kävelet vain sisään huussirakennuksen sivukäytävästä ja astut vapaaseen huussiin.

 

Sisällä sinua odottaa täysin hajuttoman huussin istuin. Avaat kannen ja toimitat vessatarpeesi aivan kuten tekisi tavallisessakin vessassa. Tarvittaessa voit laskea istuimen vierellä olevat tuet liikkumisen helpottamiseksi. Kun olet valmis, vessapaperit voi heittää kompostiin täysin huoletta. Huussista löytyy erikseen roskakori terveyssiteille ja muille roskille. Lopuksi voit peittää ”jälkesi” huussista löytyvällä ekologisella kuivikkeella. Kädet pestään seinältä löytyvällä käsidesillä. Helppoa, eikö? Toki huussista löytyy myös universaalit ohjeet, jotta kaikki varmasti osaavat kuivakäymälässä asioida ilman ongelmia.

Kuten jo aiemmin olemme toisessa blogissa yleisökäymälöistä kirjoittaneet, on yksinkertaisuus valttia! Kaikkien pitää osata vessaa helposti käyttää, eikä sitä saa käyttäjä omalla toiminallaan rikkoa. Voimme olettaa, että Helsinki-Huussiakin tulee käyttämään hyvin kirjava joukko ihmisiä: lapsia, vanhuksia, turisteja toiselta puolelta maailmaa yms. On tärkeää että kaikki selviävät vessareissusta hymysuin.

Helsinki Huussi käyttöohje

Helsinki-Huussin toiminta perustuu kompostoiviin Green Toilet 330 kuivakäymälöihin, jotka on asennettu huussin istuimien alle. Istuinaukosta käymäläjäte siis putoaa suoraan Green Toilet säiliöön, jossa se alkaa kompostoitua. Green Toilet erottelee virtsan kiinteästä käymäläjätteestä sisäänrakennetulla välipohjalla, jonka jälkeen virtsa kerätään maan alle upotettuun umpitankkiin.

Green Toiletissa tukeva kahva ja renkaat helpottavat huoltoa.

Helsinki Huussi toimii Green ToileteillaKun Green Toilet kompostori on vedetty ulos huussista, se voidaan jättää paikan päälle jälkikompostoitumaan tai viedä esimerkiksi erilliselle kompostointikeskukselle loppukäsiteltäväksi. Lisäksi huussin luona voidaan säilyttää tyhjiä Green Toilet astioita, jotka voidaan aina tarvittaessa vaihtaa täyttyneen kompostorin tilalle.

Missä Helsinki-Huussin voi itse nähdä livenä?

Helsingin kaupungin kaavaillessa jo seuraavia Helsinki-Huusseja Uutelan kodan läheisyyteen sekä Vasikkasaareen, voi tähän ensimmäiseen Helsinki-Huussiin käydä ihastumassa Helsingin Vanhankaupungin läheisyydessä Pornaistenniemellä. Tässä Google Maps-linkki tarkkaan sijaintia varten:

https://goo.gl/maps/osc62ook1aHUy2vx7

Helsinki Huussi avajaiset

Meille pikkuvihreille Helsinki-Huussi on totta kai iso ylpeyden aihe. Lähes poikkeuksetta huussin ensikäyttäjät yllättyvät Helsinki-Huussin ja Green Toiletien hajuttomuudesta. Sääli, ettei internet vielä mahdollista hajuaistien kokemusten välitystä, vaan meidän on tyytyminen kuviin ja sanoihin. Siksi rohkaisemmekin pistäytymään, vaikka vähän kauempaakin, Helsinki-Huussilla ja samalla koko Vanhankaupungin alueella. Sieltä löytyy monenlaista muutakin mielenkiintoista nähtävää (esim. Tekniikan museo), lintutorni, luontopolku, Vanhankaupungin koski, ruokakojuja yms. Mukava päiväretkikohde ulkoiluun siis. Etenkin nyt, kun käymäläpalvelutkin ovat tip-top -kunnossa!

 

Kysy lisää meiltä!

Kysy meiltä Pikkuvihreästä lisää Helsinki-Huusseista ja muista julkisista, yleisökäyttöön tehdyistä kuivakäymälöistä. Me olemme toteuttaneet kuivakäymälöitä Helsingin ohella kymmenissä Suomen kunnissa sekä myös Suomen ulkopuolella.

Kaupunkihuussi Turun Koroisissa
Kaupunkihuussi Turun Koroisissa
[email protected]

puh. 02-242 1089