Ota yhteyttä
kompostoiva kuivakäymälä sisätilaan pohdinta

Kompostoiva sisävessa, edut ja haitat?

”Voiko kompostoivan vessan muka laittaa sisätilaankin?”

Näin kuuluu yleinen kysymys, jota kuulemme viikoittain ihmisten aprikoivan. Useimmiten vastaus meidän suusta on ”kyllä voi – ja kannattaakin”, sillä kompostoivilla kuivakäymälöillä on lukuisia etuja, joita muilla käymälämalleilla ei ole. Pelko hajuhaitoista sisälle on miltei jokaisen huulilla, kun asiasta keskustelee puhelimessa. Huoli hajuhaitoista ja muista ongelmista on perusteltua, sillä sen itselle sopivan kuivakäymälän löytäminen on aina monen eri tekijän summa. Näin ollen suunnitteluun kannattaa aina panostaa ja kysyä vinkkiä ammattilaiselta esimerkiksi meiltä Pikkuvihreältä. Tässä blogiartikkelissa kerromme avoimesti sisälle asennettavien kompostoivien kuivakäymälöiden hyviä ja huonoja puolia.

Green Toilet Lux sisälle

Edut ja hyvät puolet

Taattu hajuttomuus on valttia

Sisätilaan kun vessaa tehdään, on hajuttomuuden oltava vähintäänkin tavallista vesivessaa vastaavalla tasolla, mielellään jopa vielä hajuttomampi. Kompostoivien kuivakäymälöiden kohdalla hajuttomuus on tätä nykyä erittäin taattua, sillä enemmistö laitteista erottelee nestemäisen virtsan kiinteästä käymäläjätteestä joko suoraan istuimessa tai viimeistään kompostissa. Näin käymäläjätökset eivät pääse mätänemään kuten aikoinaan saaveissa, jossa kaikki tuotos putosi vain yhteen pönttöön eikä kompostoituminen päässyt alkuun. Näin ollen, kompostoivilla kuivakäymälöillä on jo lähtökohtaisesti hyvät edellytykset hajuttomuudelle ja käytölle sisätilassa.

Hajuttomuuden 100 % takaamiseksi suosittelemme alan ammattilaisina varustamaan sisätilaan asennettavan kompostoivan kuivakäymälän laadukkaalla sähköisellä kanavapuhaltimella. Kun riittävän tehokas tuuletin imee ilmaa jatkuvasti pytystä sekä kompostista ulospäin, ei käymälähajuja voi edes teoriassa tulla sisätilaan. Toisaalta, tehokas tuuletus varmistaa, että kompostissa kiertää ilma tehokkaasti eikä komposti pääse vettymään liikaa esimerkiksi vieraista johtuvasta väliaikaisesta piikistä vessan käytössä. Jos sähköä ei sisätilassa puolestaan ole saatavilla, on meillä tarjota hyviä uusiutuvan energian aurinkokennotuulettimia sekä tuulen voimasta pyöriviä tuulituulettimia, joilla päästään lähes samaan tehoon kuin ”töpselistä”.

Kun asennuksessa käytetään sähköistä kanavatuuletinta, voidaan tuuletusputkeen tehdä mutkia sekä sitä voidaan viedä myös vaakatasossa ulos. Tämä helpottaa siistiä ja järkevää toteutusta. Jos sähköä ei ole saatavilla, pitää tuuletuskanava saada mahdollisimman suoraan ylös ja korkealle hyvän vedon aikaansaamiseksi.

Kompostoivien sisäkuivakäymälöiden etuna on myös se, ettei hajuttomuus rajoitu ainoastaan oman koti- tai mökkitalon sisätilaan. Koska ylimääräisestä virtsasta eroteltu kompostimassa itsessään ei haise juurikaan, ei kuivakäymälästä aiheudu haittaa ulkona esimerkiksi vieressä asustelevalle naapurille. Toinen on laita esimerkiksi polttavien kuivakäymälöiden osalta, joissa kuin käymäläjätettä poltetaan ja siitä syntyvät haisut imaistaan tuuletusputkia pitkin pihalle, voi käry tuulla putken päästä ikävästi piha- ja naapuripiiriin.

Toimintavarmuus

Kompostoivien kuivakäymälöiden toisena merkittävänä etuna näemme niiden toimintavarmuuden. Sattuipa sitten sähkökatko tai kolminkertaistuipa käyttäjämäärä vieraiden myötä, kompostoiva kuivakäymälä ei petä vaan palvelee uskollisesti kaikkia ja kaikissa tilanteissa. Ylipäätään kompostoivia kuivakäymälöitä kuten Green Toiletia on erittäin vaikea saada rikki tai hajoamaan käytössä. Tämä on merkittävä etu esimeriksi muihin sähköllä toimiviin kuivakäymälöihin nähden, joiden käyttö riippuu aina komponenttien toimivuudesta ja sähkön saatavuudesta. Kompostoivat kuivakäymälät ovat pääsääntöisesti niin luotettavia, että esimerkiksi me myönnämme osalle malleista 10 vuoden runkotakuun. Sisätilaan asennettavissa käymälöissä toimintavarmuus vain korostuu, jos vertaa vaikka polttavaan käymälään, jonka pettäessä saattaisi lomailu esimerkiksi kesämökillä keskeytyä pahemman kerran.

Toimintavarmuus tulee esille myös käytön helppoudessa. Kompostikäymälän käyttäjän ei tarvitse tietää mitään erityistä asioidessaan. Kaikki hoituu kuten vesivessassa, vain huuhtelu jää pois. Käyttäjä ei myöskään omalla toiminnallaan saa vessaa rikki. Tämä on erityisen hyvä ominaisuus, jos vessan käyttäjäkunta on ”sekalaista” – ei pelkästään oman perheen kesken.

Ekologisuus ja esteettisyys

Ekologisuus on tietysti kompostoivien käymälöiden ehdoton valttikortti, jota ei tässä listauksessa voida sivuuttaa. Se, että puhdasta vettä ei pilata käymäläjätösten kuljettamiseen putkia pitkin vedenpuhdistuslaitokselle on varsin järkeen käypää, kun sitä tarkemmin miettii. Kaikki käymäläjäte voidaan helposti ja hygieenisesti käsitellä ihan täysin omalla tontilla kompostoimalla se. Näin säästyy vettä sekä yhteiskunnan varoja, kun ei tarvita maanalaisia viemäreitä taikka jätevedenpuhdistuslaitteita. Me Pikkuvihreällä muuten elämme jo täysin omien oppiemme mukaan, eikä meillä ole vesivessoja ollut käytössä enää vuosiin. Katso video meidän kompostoivasta sisäkuivakäymälästä!

Monta kertaa kuulee ajateltavan, että voiko ekovessa olla esteettisesti yhtä siisti kuin kiiltävän valkoinen posliininen vesivessa sisätilassa. Kieltämättä näin me itsekin hieman Pikkuvihreällä kuvittelimme vielä viitisen vuotta sitten, kunnes aloimme oikein urakalla kehittämään sisätiloihin esteettisesti sopivaa kompostoivaa sisäkuivakäymälää Green Toilet Luxia. Suunnittelun ja testin lopputuloksena oli alkujaan jo liki täydellinen sisäkuivakäymälä posliinisella istuimella, jossa ei tarvita vettä lainkaan ja virtsa erotellaan istuimen alla sijaitsevassa Green Toilet kompostisäiliössä. Huolto onnistuu muutamassa minuutissa talon alla. Meidän vakituisessa viiden hengen taloudessa huoltoa on ollut toistaiseksi kaksi kertaa vuodessa. Katso video!

Green Toilet Lux on kieltämättä kaikilta osin yksi parhaista ja tyylikkäimmistä käymälöistämme. Valitettavasti se ei kuitenkaan kaksitasoisen rakenteen vuoksi sovi kaikille. Ongelmia on erityisesti aivan maantasolla olevissa omakoti- ja mökkitaloissa, kun kompostorille vaadittavaa 70 cm tilaa ei yksinkertaisesti ole. Onneksi tähänkin on olemassa ratkaisu → perinteinen pulpetti-istuin valkoisilla pintamateriaaleilla. Näin on esimerkiksi Livonsaaressa asustelevalla asiakkaallamme. Tässä toteutuksessa kompostori asetetaan huussista tutun pulpettitasoisen istuimen alle. Sisäpuolelta pulpetti-istuin voidaan viimeistellä esimerkiksi valkoisilla levyillä tai vaikka kaakeloimalla. Käymälän huolto onnistuu kätevästi ulkoa.

 

Hajuttomuus, toimintavarmuus, ekologisuus sekä esteettisyys ovat kaikki kompostoivien käymälöiden ehdottomia etuuksia nykyään, mistä syystä suosittelemme niitä kyllä lämpimästi kaikille. Objektiivisen arvion nimissä on kuitenkin myös syytä mainita muutamista heikkouksista, joita sisälle asennettaviin kompostoiviin käymälöihin liittyy.

 

Haitat ja heikkoudet

Keskimääräistä vaativampi asennustyö

Jos verrataan esimerkiksi pakastavaan kuivakäymälään, on sisälle asennettavan kompostoivan kuivakäymälän asentaminen selvästi enemmän suunnittelua ja aikaa vaativampi työ. Sanotaan, että itse asennustyöhön saattaa kulua kahdesta viiteen tuntia riippuen paljon asuinrakenteista. Vertailun vuoksi esimerkiksi pakastavan käymälän käyttöönotto vaatii vain töpselin virtapistokkeeseen, jolloin homma hoituu minuutissa keneltä tahansa (katso video!). Me usein neuvomme kompostoivaa sisäkuivakäymälää harkitseville asiakkaillemme, että pyytäisivät paikallisen mökkitalkkarin auttamaan asennustyössä, mikäli käsisaha ja porakone eivät hyvin ”pysy käsissä”. Kun tämä keskimääräistä vaativampi asennustyö on jaksettu hoitaa huolella, seisoo kiitos lopussa, sillä kompostoiva sisäkuivakäymälä on takuulla paras vaihtoehto kaikista muista käymälämalleista.

Suotonesteen käsittely

Suotonesteellä tarkoitetaan sitä virtsaa, joka kompostoivassa käymälässä ei imeydy kompostimassaan, vaan tulee käymäläjätteen läpi eroteltuna mustana nesteenä. Suotonesteen osuus kaikesta virtsasta on pääsääntöisesti hyvin pieni, 1–10 %. Eli esimerkiksi jos kompostoivassa sisävessassa käydään pissalla 100 litran edestä puhdasta virtsaa, voidaan odottaa suotonestettä tulevan noin 1–10 litraa ulos kompostista. Valtaosa virtsasta siis imeytyy käymäläjätteen ja kuivikkeen sekaan ja haihtuu tuuletuskanavia pitkin pois.

Suotonesteen määrään vaikuttavat olennaisesti mm. vessan käyttäjämäärä, kuivikkeen määrä, lämpötila kompostissa sekä esimerkiksi tuuletus. On myös mahdollista, että suotonestettä ei tule lainkaan kompostista, mikä saattaa kieliä siitä, että komposti on liian kuivaa, jolloin olisi syytä vähentää kuivikkeen käyttöä. Useimmiten kompostoivista käymälöistä tulee jonkin verran suotonestettä, jonka oikeaoppinen käsittely olisi syytä harkita etukäteen, sillä suotoneste on melko ravinnerikasta ja saattaa sisältää terveydelle haitallisia bakteereita.

Mikäli suotonesteet kerätään esimerkiksi keräilykanisteriin, suosittelemme tyhjentämään suotonesteet ulkona sijaitsevaan kompostiin, jossa se kiihdyttää kompostoitumisprosessia. Yksi hyvä vaihtoehto on myös tyhjentää suotonestekanisteri Green Toilet Luxin mukana tulevaan vaihtosäiliöön, jos mahdollista. Toimenpiteen voi suorittaa esimeriksi kerran kuukaudessa, jos suotonestettä on kertynyt kanisteriin. Toinen hyvä vaihtoehto on suodattaa suotonesteet heti paikan päällä siihen suunnitellulla Huussisuodattimella, jolloin ei tarvitse kanisteria käyttää. Huomaathan, että suotonestettä ei missään olosuhteissa saa laskea suoraan vesistöihin!

Kompostin eristäminen pakkaselta

Viimeisenä tärkeänä asiana on miettiä kompostoivan sisäkuivakäymälän talvikäyttö. Eritoten miten ehkäistään kompostin, suotonesteletkun ja -kanisterin jäätyminen, jos vessaa käytetään talvellakin aktiivisesti. Paras ratkaisu on yleensä eristää kompostisäiliö talven ajaksi esimeriksi Finnfoam-levyillä. Jos sähköä on saatavilla talvellakin, kannattaa myös kompostisäiliö, suotonesteletku sekä -kanisteri varustaa sulanapitokaapelilla, niin että nämä eivät pääse jäätymään. Näin toimitaan esimeriksi Helsinki Huusseissa, joille on rutkasti ympärivuotista käyttöä. Kysy meiltä lisää neuvoa!

Yhteenveto sisälle asennettavien kompostoivien sisäkuivakäymälöiden eduista ja haitoista

+ Kompostoivat sisäkuivakäymälät ovat täysin hajuttomia, taatusti

+ Niiden toimintavarmuus on huippuluokkaa, sattuipa sitten mitä tahansa. Aina pääsee vessaan.

+ Kompostoivat sisävessat ovat ekologisimpia sekä esteettisesti tyylikkäitä

 

– Valitettavasti ne vaativat aina hieman enemmän suunnittelu- ja asennustyötä

– Suotonesteen käsittely on välttämätöntä hoitaa tavalla tai toisella

– Kompostin eristäminen ja sulanapito talvikäytössä

 

Lue myös

Pikkuvihreän TOP3 mökkivessat

Mikä kuivakäymälä sopisi meille?

Miksi emme myy Pikkuvihreässä polttavia käymälöitä?