Blogi Kompostoiva sisävessa, edut ja haitat?
kompostoiva kuivakäymälä sisätilaan pohdinta

Kompostoiva sisävessa, edut ja haitat?

”Voiko kompostoivan vessan todella laittaa sisätilaankin?”

Näin kuuluu yleinen kysymys, jota kuulemme Pikkuvihreässä lähes viikoittain ihmisten aprikoivan. Useimmiten vastaus meidän suusta on: ”Kyllä voi – ja kannattaakin”, sillä kompostoivilla kuivakäymälöillä on lukuisia etuja, joita muista vedettömistä vessoista ei löydy.

Luonnollista on, että pelko hajuhaitoista sisätilassa on suurta. Asuintiloissa mahdollinen käymälän haju olisi vielä suurempi haitta kuin ulkona puuceessä. Tämä pelko voidaa heti taklata, sillä hajuttoman käymälän toteutus on täysin mahdollista – helpostikin, mutta toteutustapaa kannattaa pohtia huolella etukäteen. Juuri omaan käyttökohteeseensa sopivan kuivakäymälän suunnitteluun kannattaa panostaa. Tämä siksi, että hyvä lopputulos on aina monen tekijän summa, eikä ole mahdollista osoittaa yhtä kuivakäymälämallia, joka sopisi kaikille ja kaikkiin kohteisiin.

Kannattaa siis ehdottomasti kysyä vinkkiä kuivakäymälöiden ammattilaisilta, esimerkiksi meiltä Pikkuvihreästä. Tässä blogiartikkelissa kerromme lisää, miten toteutusta kannattaa lähteä suunnittelemaan.Green Toilet Lux sisälle

Kuivakäymälän pitää olla miellyttävä käyttää ja huoltaa

Kompromissia hajuttomuuden suhteen ei ole syytä tehdä

Kun kompostoivaa kuivakäymälää suunnitellaan sisälle, pitää tavoitteena olla täydellinen hajuttomuus – jopa vesi wc-standardia parempi. Jotta tähän päästään, tulee kahden pääasian olla kunnossa: nesteen käsittely kompostorin sisällä sekä käymäläjärjestelmän tuuletus.

Jotkut saattavat muistaa entisajan saaviin tai johonkin muuhun suljettuun astiaan perustuvat ulkokäymälät, joiden hurja haju muistuu mieleen vuosikymmenienkin päästä. Niissä kaikki jäte kertyi yhteen astiaan ja muodostui haisevaksi, mätäneväksi lietteeksi. Nykyaikainen kompostoiva käymälä perustuu siihen, että ylimääräinen neste pääsee pois ja kompostoituminen alkaa jo käytön aikana. Tällä on suuri merkitys hajuttomuutta tavoiteltaessa.

Toinen, vähintään yhtä tärkeä asia, on käymälän tuuletus. Etenkin sisätilaan asennettaessa tulisi pyrkiä siihen, että tuuletuksen avulla käymälä alipaineistetaan ja ilmavirta kulkisi kaikissa tilanteissa käymälästä ulos – eikä toisinpäin. Kun tämä on oikein toteutettu, ei käymälän hajuja voi tulla sisätilaan missään tilanteessa, kuten vaikkapa matalapaineella. Tämän lisäksi, tehokas tuuletus varmistaa, että kompostissa kiertää ilma hyvin ja sen seurauksena iso osa nesteestä haihtuu tuuletuksen mukana.

Käytännössä, aina kun se on mahdollista, kannattaa tuuletus varmistaa sähköisellä kanavatuulettimella. Niillä on pieni energiankulutus, mutta suuri merkitys tuuletuksen varmistamisessa. Jos sähköä ei ole käytettävissä, on mahdollista käyttää tuuli- ja aurinkovoimaan perustuvia puhaltimia.

Kun asennuksessa käytetään sähköistä kanavatuuletinta, voidaan tuuletusputkeen tehdä mutkia sekä sitä voidaan viedä myös vaakatasossa. Tämä helpottaa siistiä ja järkevää toteutusta. Jos sähköä ei ole saatavilla, pitää tuuletuskanava saada mahdollisimman suoraan ylös ja korkealle hyvän vedon aikaansaamiseksi.

Kompostoivien sisäkuivakäymälöiden etuna on myös se, ettei hajuttomuus rajoitu ainoastaan oman kodin tai mökin sisätilaan. Koska ylimääräisestä virtsasta eroteltu kompostimassa itsessään juurikaan haise, ei kuivakäymälästä aiheudu haittaa myöskään ulkona. Toinen on laita esimerkiksi polttavien kuivakäymälöiden osalta, joissa  käymäläjätettä poltetaan ja siitä syntyvät haisut kulkevat tuuletusputkea pitkin pitkin pihalle. Niissä voi käry tulla putken päästä ikävästi pihalle tai naapurustoon ja jäädä sinne leijailemaan.

Toimintavarmuus on kompostoivan käymälän valtti

Kompostoivien kuivakäymälöiden merkittävä etu on niiden ylivertainen toimintavarmuus. Sattuipa sitten sähkökatko tai kolminkertaistuipa käyttäjämäärä vieraiden myötä, kompostoiva kuivakäymälä ei petä, vaan palvelee uskollisesti kaikkia ja kaikissa tilanteissa. Ylipäätään kompostoivia kuivakäymälöitä, kuten Green Toiletia on erittäin vaikea saada rikki tai hajoamaan käytössä. Tämä on merkittävä ero moniin muihin, eri tavoin sähköllä, mekaanisesti tai elektronisesti toimiviin kuivakäymälöihin nähden. Kompostoivat kuivakäymälät ovat pääsääntöisesti niin luotettavia, että esimerkiksi me myönnämme useille malleista 10 vuoden runkotakuun.

Sanitaatio on perustekniikkaa, jonka pitäisi olla toimia tilanteessa kuin tilanteessa. Harva tulee ajatelleeksi, että jos vessa ei toimi, saattaa esimerkiksi mökin käyttö estyä kokonaan. Tällöin ei kannata olla kovin vikaherkän systeemin varassa – tai ainakin kannattaa jättää vanha kunnon puucee pihalle varajärjestelmäksi.

Toimintavarmuus tulee esille myös käytön helppoudessa. Kompostikäymälän käyttäjän ei tarvitse tietää mitään erityistä asioidessaan. Kaikki hoituu kuten vesivessassa, vain huuhtelu jää pois. Käyttäjä ei myöskään omalla toiminnallaan saa vessaa rikki. Tämä on erityisen hyvä ominaisuus, jos vessan käyttäjäkunta on ”sekalaista” – ei pelkästään omaa perhettä.

Sisäkuivakäymälä voi olla tyylikäs ja ekologinen

Ekologisuus on tietysti kompostoivien käymälöiden ehdoton valttikortti, jota ei tässä listauksessa voida sivuuttaa. Se, että puhdasta vettä ei tuhlata käymäläjätösten kuljettamiseen putkia pitkin vedenpuhdistuslaitokselle tai märkää jätettä polteta suurella energiamäärällä, on varsin järkeen käypää. Kaikki omat tuotokset voidaan helposti ja hygieenisesti käsitellä omalla tontilla kompostoimalla. Palkaksi kompostoinnista käyttäjä saa ravinnerikasta multaa käytettäväksi puutarhassa. Kaunista kiertokulkua omassa pihassa siis!

Pikkuvihreän toimitiloissa me elämme omien oppiemme mukaan, eikä meillä ole vesivessoja ollut käytössä enää vuosiin. Katso video meidän kompostoivasta sisäkuivakäymälästä!

Green Toilet Lux

Entä –  voiko ekovessa olla esteettisesti yhtä hieno kuin kiiltävän valkoinen vesivessa? Aika usein ekologisista tuotteista ajatellaan niin, että ne pakottavat kompromisseihin ulkonäon ja kestävyyden osalta. Tätä pohdimme mekin Pikkuvihreässä, kun ryhdyimme kehittämään sisätiloihin sopivaa kompostoivaa sisäkuivakäymälää Green Toilet Luxia. Työn tuloksena saatiin markkinoille sisäkuivakäymälä posliini-istuimella, jossa vihreät arvot yhdistyvät tyylikkääseen toteutukseen. Green Toilet Luxissa ei käytetä vettä lainkaan ja virtsa erotellaan istuimen alla sijaitsevassa Green Toilet -kompostisäiliössä. Huolto tehdään wc-tilan alla vaihtamalla kompostisäiliö uuteen tarpeen tullen. Esimerkiksi viiden hengen taloudessa, ympärivuotisessa käytössä, huolto on tyypillisesti 2-4 kertaa vuodessa. Katso video!

Green Toilet Lux on osoittautunut suosituksi valinnaksi sisätila-asennuksissa. Valitettavasti se ei kuitenkaan kaksitasoisen rakenteen vuoksi sovi kaikkiin kohteisiin. Ongelmia on erityisesti ns. laatalle perustetuissa taloissa, joissa kompostorille vaadittavaa, noin 70 cm huoltotilaa ei yksinkertaisesti ole. Näissä kohteissa voidaan saada järjestettyä matalampi, ns. kasettikompostori lattian alle tai valitaan suoraan lattian päälle asennettava käymälämalli, kuten Separett Villa tai Green Toilet 100 Easy.

Kolmas vaihtoehto on tehdä hieman puuceen pulpetti-istuinta mukaileva malli sisätilaan. Tämä vaatii jonkin verran enemmän rakentelua omatoimisesti, mutta lopputulos voi olla todella toimiva. Yksi hyvä esimerkki tällaisesta sisäkuivakäymälästä on Livonsaaressa asustelevalla asiakkaallamme. Tässä toteutuksessa kompostori asetetaan huussista tutun pulpetti-istuimen alle. Sisäpuolelta pulpetti-istuin voidaan viimeistellä vaikka kaakeloimalla. Käymälän huoltoa varten tehdään eristetty huoltoaukko ulkoseinään.

Hajuttomuus, toimintavarmuus, ekologisuus sekä esteettisyys ovat ominaisuuksia, jotka puhuvat kompostoivien käymälöiden puolesta. Jotta voisimme antaa tässä objektiivisen arvion niiden käytöstä, on syytä mainita muutamista heikkouksista, joita sisälle asennettaviin kompostoiviin käymälöihin liittyy.

Mitä haasteita sisäkuivakäymälän kanssa voi tulla

Keskimääräistä vaativampi asennustyö

Jos verrataan esimerkiksi pakastavaan käymälään, on sisälle asennettavan kompostoivan kuivakäymälän asentaminen selvästi enemmän suunnittelua sekä aikaa vaativampi työ. Se vaatii aina läpiviennit tuuletus- ja nesteletkulle sekä mahdollisesti muitakin kirvesmiestöitä, jotka voiva viedä päivän tai pari. Vertailun vuoksi, pakastavan käymälän käyttöönotto vaatii vain töpselin asettamisen virtapistokkeeseen.  Toisaalta, tällainen pakastava vessa harvoin soveltuu ainoaksi vessaksi, joten se ei ole suoraan verrannollinen kompostikäymälään.

Jos siis haaveilet sisäkuivakäymälän asennuksesta, eikä asennustyöt ole ennestään itselle tuttuja, niin kannattaa hommaan hankkia ammattilainen. Sinänsä tämä asennustyö ei ole erityisen vaativa ja esimerkiksi monet mökkitalkkarit pystyvät siihen. Huomioi, että me Pikkuvihreässä mielellämme aina neuvomme toteutuksessa ja meille voi hyvin lähettää esimerkiksi kuvia vaikkapa whatsapilla +358504424775, jos haluaa vinkkejä.

Suotonesteen käsittely

Suotonesteellä tarkoitetaan sitä ylijäämänestettä (virtsaa), joka kompostoivassa käymälässä ei imeydy kompostimassaan, vaan tulee käymäläjätteen läpi eroteltuna mustana nesteenä. Suotonesteen osuus kaikesta virtsasta on pääsääntöisesti hyvin pieni, 5–15 %. Eli esimerkiksi jos kompostoivassa sisävessassa käydään pissalla 100 litran edestä puhdasta virtsaa, voidaan odottaa suotonestettä tulevan noin 5-15 litraa ulos kompostista. Valtaosa virtsasta siis imeytyy käymäläjätteen ja kuivikkeen sekaan sekä haihtuu tuuletuskanavia pitkin pois.

Suotonesteen määrään vaikuttavat olennaisesti mm. vessan käyttäjämäärä, kuivikkeen määrä, lämpötila kompostissa sekä esimerkiksi tuuletus. On myös mahdollista, että esimerkiksi kesäkuumalla suotonestettä ei tule lainkaan, mikä saattaa kieliä siitä, että komposti on liian kuiva. Tällöin olisi hyvä vähentää kuivikkeen käyttöä. Suotonestettä tulee käsiteltäväksi lähes kaikista kompostoivista käymälöistä, joten on hyvä etukäteen suunnitella, miten sen kanssa aikoo toimia.

Mikäli suotoneste kerätään keräilykanisteriin, voi sen aika ajoin kaataa esimerkiksi puutarhajätekompostiin, jossa se itse asiassa kiihdyttää kompostoitumista. Sitä voi myös huoletta suoraan käyttää ekolannoitteena ei-syötäville kasveille, kuten koristepensaille ja -puille. Tällöin pitää vaan huolehtia riittävästä suojaetäisyydestä vesistöön ja kaivoon. Suotonesteet voidaan myös käsitellä suoraan paikan päällä siihen suunnitellulla GeoTrap Huussisuodattimella, jolloin kanisteria ei tarvita.

Kompostin eristäminen pakkaselta

Viimeisenä tärkeänä asiana on miettiä kompostoivan sisäkuivakäymälän talvikäyttöä. Pohittavaksi tulee, miten ehkäistään kompostin, suotonesteletkun ja -kanisterin jäätyminen, jos vessaa käytetään talvellakin aktiivisesti. Paras ratkaisu on yleensä eristää kompostisäiliö talven ajaksi eristelevyillä, kuten Finnfoam. Jos sähköä on saatavilla, voi lisävarusteilla, kuten sulanapitokaapelilla tai SULA-kompostilämmittimellä ylläpitää kompostoitumista läpi talven.  Näin toimitaan esimeriksi Helsinki Huusseissa, joissa on vilkasta ympärivuotista käyttöä. Kysy meiltä lisää neuvoa!

Yhteenveto sisälle asennettavien kompostoivien sisäkuivakäymälöiden eduista ja haitoista

+ Kompostoivat sisäkuivakäymälät ovat täysin 100% hajuttomia

+ Niiden toimintavarmuus on huippuluokkaa, sattuipa sitten mitä tahansa. Aina pääsee vessaan.

+ Kompostoivat sisävessat ovat ekologisia

+ Tarjolla on sisustajan silmää miellyttäviä malleja, vaikkapa posliini-istuimella

– Vaativat aina hieman enemmän suunnittelu- ja asennustyötä

– Suotonesteen käsittely on välttämätöntä hoitaa tavalla tai toisella

– Kompostin eristäminen ja sulanapito talvikäytössä

Herättikö blogi kysymyksiä sisäkuivakäymälöistä? Jätä meille yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian:

Jätä yhteydenottopyyntö

Loading...

Jätä soittopyyntö

Loading...

keitä me olemme Pikkuvihreät

Keitä me olemme

Me Pikkuvihreät olemme 30-vuotias perheyritys. Kuivakäymälät, kompostointi sekä jätevedet ovat meidän erikoisalaamme. Palvelemme kaikkia – ota siis yhteyttä!

Lue myös