Ota yhteyttä
Mallihuussi_piirrustukset

Hyvän huussin resepti

Paljon kysellään ohjeita sekä vinkkejä huussin rakentamiseen. Kiva on ollut huomata, että vielä on aika paljon ”kesätimpureita”, jotka innolla tarttuvat rakennusprojekteihin – usein vastapainona arjen päätyölle. Vaihtoehtoina rakentajalle on joko hankkia kasauspaketti, hirsi- tai elementtiversiona, tai lähteä liikkeelle ”pitkästä tavarasta”, johon tässä blogissa tarjoamme piirustukset nimenomaan kompostoivaa käymäläämme, Green Toiletia ajatellen.

Huussin paikka tontilla ja perustukset

Vanha sanonta ”käydä pihan perällä” viittaa siihen totuuteen, että ennen huussi laitettiin mahdollisimman kauas pihapiirissä hajuhaittojen takia. Sinne oli sitten oikeasti pitkä matka – etenkin pimeällä ja talviaikaan. No – tämä vanha tapa voidaan onneksi heittää romukoppaan ja sijoittaa huussi sellaiselle paikalle tontilla, missä asiointi käy helpoiten. Oikein toteutettu kuivakäymälä ei haise.

Huussiluonnollisen reitin varrella
Hyvä puuceen paikka sijaitsee luonnollisen kulkureitin varrella.

Moni on valinnut paikan aivan mökin vierestä, niin että sinne voidaan kulkea vaikkapa suoraan terassilta. Maaston ei ole pakko olla ihan tasainen, koska alle tulevilla harkoilla voi tasata korkeuseroa. Etenkin hieman taaksepäin laskeva loiva rinne voi olla jopa eduksi asennuksessa. Toisaalta –  kovin jyrkkä rinne on hankala huussin huoltajalle, sillä huussin takana olisi hyvä olla 1½-2 metriä suht tasaista maastoa, missä tehdä huoltotoimenpiteitä. Jos maa on sellaista, että sitä pystyy kaivamaan, voi taakse kaivaa kuopan suotonestekanisterille tai huussisuodattimelle. Kalliomaastossa kanisteri on pakko jättää lappeelleen maan päälle niin, että käymälästä on kuitenkin laskua kanisteriin.

Toinen vanha ohje huussin sijoitukseen on se, että pyllyn pitäisi näyttää ”aurinkoon päin”. Tämä taasen on edelleen mainio ohje ja sitä kannattaa miettiä huussia sijoitettaessa. Kun huussin takaosa ja kompostori on etelän suuntaan, saa se maksimaalisen määrän auringonvaloa ja -lämpöä, mikä kiihdyttää kompostointia sekä ylimääräisen nesteen haihdutusta. Joskus huussin näkymät merelle tai jokin muu seikka estää etelän suuntaan sijoittamisen – mutta tätä kannattaa kuitenkin harkita!

Koska huussit ovat kevyitä rakennuksia, ei perustustenkaan tarvitse olla kovin järeitä. Jos maasto on pehmeää tai vetistä, kannattaa pintamaata ottaa hieman pois ja korvata se soralla. Huussin nurkkiin kannattaa varata harkot, joilla saadaan huussi maasta irti. Harkkojen korkeus määräytyy osittain maaston, osittain huussin istuinpulpetin sekä asennettavan käymälälaitteen mukaan.

Puucee rakennus

Netissä näkee mitä mielikuvituksellisimpia ja uskomattomampia huusseja ja niistä saa paljon inspiraatiota, vaikka oma toteutus olisikin maltillisempi. Mekin olemme näitä ideakuvia keränneet Pinterestiin: katso kuvat! Kannattaa kurkata!

Pikku
Pikkuvihreä Pinterest

Perus-puucee on toki useimmiten pieni lauta- tai hirsirakenteinen rakennus harja- tai pulpettikatolla. Meiltä on paljon kysytty huussin piirustuksia ja nyt lopulta saimme sellaiset teetettyä vapaaseen käyttöön. Näitä tehtiin kaksi versiota: pienemmälle Green Toilet 120 sekä suuremmalle Green Toilet 330 kompostorille.

Mallihuussi kuivakäymälä

Huomionarvoista on, että huussista kannattaa tehdä riittävän tilava, etenkin syvyyssuunnassa. Tällöin istuinpulpetti mahtuu hyvin ja tilaa jää myös asioinnille sekä huussitarvikkeille. Joskus näkee huusseja, jotka ovat pohjan alaltaan täysin neliöitä ja huussissa on jopa pakko asioida ovi auki, koska tilaa ei ole.

Tuplahuussi pihavarastolla
Ulkohuussin yhteyteen voi myös suunnitella pihavarastoa tai polttopuiden säilytystä. Kuvassa Tuplahuussi Julkkis, josta toinen puoli on varattu klapeille.

Oma lukunsa on esteettömyysasiat, joista meillä Pikkuvihreässä on paljon kokemusta julkisissa kohteissa. Sama tarve voi tietenkin olla perhekäytössä ja sekin toteutus onnistuu pikku suunnittelulla. Tällöin kannattaa pyrkiä löytämään tontilta paikka, jossa voidaan käyttää maaston muotoa avuksi alla olevan kuvan tapaan.

Riittävän pitkä huussi
Huussirakennuksesta kannattaa tehdä riittävän tilava ja maaston muotoja hyödyntävä.
Invahuussin esteettömyys
Puukaiteilla ja -tuilla voi helpottaa liikuntarajoitteisten käyntiä huussissa melko helposti, kuten kuvassa.

Viimeistele huussi oikeilla varusteilla

Hyvän ja toimivan huussin reseptiin kuuluvat ehdottomasti tuiki tärkeät lisävarusteet:

Tuulituuletin tuuletusputken päähän. Se tehostaa nesteen haihdutusta ja imee kompostorista ilmaa ulospäin, mikä osaltaan pitää huussin hajuttomana. Etenkin huusseissa, joilla on paljon käyttöä, joko tuulituuletin tai sähköinen kanavatuuletin on lähes pakollinen varuste.

Valaistusta on myös syytä miettiä. Hyvä ikkuna valoisalla puolella tuo kesän valon sisään. Jos sähköä ei ole käytössä, on erilaisia pieniä aurinkopaneeleilla toimivia valaistuspaketteja paljon tarjolla.

Huussin tarvikkeet

Huussin suotonesteet voi keräillä erilliseen kanisteriin tai suodattaa heti siihen tarkoitetulla Huussisuodattimella.

Käsienpesu on aina pikku pulma vedettömässä vessassa. Jos ei huussin sisään, niin välittömään läheisyyteen kannattaa sijoittaa hyvä paikka käsienpesulle: hanallinen vesisäiliö, Andy Handy -automaatti tai jotakin vastaavaa. Saippuaa ja käsipyyhettä unohtamatta!

Kuivikeastia ja -kauha ovat myös tärkeitä sijoittaa hyvin esille huussiin – silloin käyttäjä todennäköisesti myös hoitaa oman tärkeän osuutensa ja lisää kuiviketta aina käyntinsä jälkeen.

Huussin sisustus

Tässä on huussireseptin viimeinen luku, jonka jätämmekin kokonaan kirjoittamatta! Sisustuksen suhteen kaikki huussin omistajat ovat itse asiantuntijoita. Selvää on, että persoonallinen sisustus tuo oman leimansa huussi-istunnoille ja siksi siihen monet panostavatkin todella paljon.

Hyvä on kuitenkin ensin huolehtia, että blogin alussa mainitut hyvän huussin vinkit on huomioitu, sillä haisevaa, pimeää, pihan perällä nököttävää huussia tuskin sisustuskaan pelastaa.

Kysy meiltä neuvoa vessa-asioissa!

Kysy meiltä neuvoa

02-242 1089

[email protected]

Me Pikkuvihreällä olemme pystyttäneet jo satoja huusseja ympäri maailmaa. Älä turhaan vaivaudu toistamaan usein sattuvia virheitä – anna meidän auttaa!

Lue myös:

Mikä kuivakäymälä sopisi meille?

Pikkuvihreän TOP3 mökkivessat

Onko sinullakin mökillä laiton vessa?