Blogi Mikä kuivakäymälä sopisi meille?
mikä kuivakäymälä sopisi meille

Mikä kuivakäymälä sopisi meille?

Aurinko paistaa. Kevät ja kesä tekevät ihanasti tuloaan. Kesämökki odottaa jo tuttuja lomailijoitaan, jotka myös varmasti odottavat jo nautintoa hyvistä ruuista ja seurasta. Vaikka kaikki muu onkin mökillä kohdallaan, yksi asia kuitenkin usein huolettaa: Miten meidän vessa kelpaa lapsille ja vieraille? Kuka taas ottaa vastuun tyhjentämisestä? Pitäisikö tehdä jotain?

Miten meidän vessa kelpaa lapsille ja vieraille?

Varsin usein suomalaisilla kesämökeillä on yhä edelleen ainoana vessana perinteinen ulkohuussi, jossa voi olla jopa vain pelkkä saavi keräilyastiana. Tämä hieman ristiriitaista siihen nähden, että vapaa-ajan asuntojen varustetaso muuten on parantunut merkittävästi viime vuosikymmenten aikana. Meidän mielestämme syy tähän saattaa olla tietämättömyys kunnollisista kuivakäymälöistä sekä epäluulot niiden toimivuudesta.

Perinteinen puucee saattaa muodostaa ikävän kynnyskysymyksen osalle mökillä kävijöistä: lapsille, heidän kavereilleen sekä muille satunnaisille vieraille. Etukäteen jo murehditaan, haiseeko siellä, onko siellä pimeää, joudunko näkemään jätöksiä tai miten pääsen vessaan, jos yöllä tulee tarve. Mökkivessoihin siis liittyy tietynlaista ”huussikammoa”, mistä syystä nuorta sukupolvea tai vieraita ei kehdata pyytää kesämökille vierailulle tai he kohteliaasti kieltäytyvät. Tämä on tietysti harmillista, jos kesän mukavimpien yhdessäolon hetkien esteenä on vain vessa – etenkin kun näin ei tosiaan tarvitse olla.

Millainen vedetön vessa meille soveltuisi?

Vesivessa on helppo valita. Kaikki pytyt toimivat samalla tekniikalla ja valinnassa on usein kyse vain esimerkiksi designista tai hinnasta. Kun astutaan kuivakäymälöiden maailmaan, tulee valintaan mukaan iso määrä eri tekniikoita ja muuttujia, joita kaikkia olisi syytä puntaroida ennen hankintaa. Samalla kuluttajan tulisi pystyä suodattamaan kauppiaiden tarkoin harkitut myyntilauseet totuuden mukaisesta tuoteinformaatiosta.

“Asiakas, joka pyytää myymään itselleen sen parhaan mökkivessan”

Silloin tällöin meille myymälään tulee asiakas, joka pyytää myymään itselleen ”sen parhaan” mökkivessan. Tämä olisikin helppo homma, jos olisi olemassa se yksi ja ainoa kuivakäymälämalli, joka sopii kaikille ja kaikkialla. Totuus on kuitenkin se, että valinta on aloitettava kartoituksella ja vasta sen kautta voidaan usein löytää yksi tai kaksi potentiaalista ehdokasta käymäläksi.

Me Pikkuvihreällä neuvomme 30:n vuoden kokemuksella käymään läpi ainakin seuraavat uuden mökkivessan valintaa koskevat asiat:

 

Mihin tilaan vessaa suunnitellaan?

Keskeistä kuivakäymälän valinnassa on miettiä mihin tilaan vessaa suunnitellaan. Sisälle vai ulos? Vai sekä että? Onko lattian alla tilaa rossipohjassa tai kellarissa, minne voisi sijoittaa kompostorin? Mistä ja miten käymälä huolletaan? Vai lähdetäänkö toteuttamaan ihan uutta tilaa vessalle tahi huussia pihalle? Silloin tietysti voidaan hyvin huomoida kaikki tarpeet suunnittelussa.

Aika usein toimiva ”kombo” on kahden vessan taktiikka: Esimerkiksi se, että pääkäytössä on perinteinen puucee ulkona ja sisällä jokin näppärä, pienemmän kapasiteetin ”kakkosvessa” yö- ja talvikäytössä.

Paljonko käyttäjiä vessalla on?

Tätä kannattaa miettiä vakituisen käyttäjämäärän kautta, satunnaisia vieraita ei mitoituksessa yleensä ole tarve huomioida. Toisaalta, jos vieraita käy paljon, kannattaa panostaa siihen, että vessa on helppokäyttöinen eikä se vaadi yksityiskohtaista opastusta käyttöön. Jos näköpiirissä on, että vessalle voi tulevina vuosina olla enemmän käyttöä, kannattaa miettiä miten kapasiteettia voidaan tarvittaessa lisätä.

Kuka ja miten vessaa huolletaan?

Aivan kaikki kuivakäymälät kaipaavat säännöllistä huoltoa, tyhjennystä yms. ihan samoin kuin vesivessaa pestään säännöllisesti. Tämä puoli jää usein liian pienelle huomiolle valinnassa. Kukapa ei haluaisi mahdollisimman helppohoitoista käymälää, jolla olisi vielä pitkät huoltovälit? Joskus tämän suhteen on pakko tehdä kompromissi esimerkiksi tilarajoitteen vuoksi, mutta helppohoitoisuuteen on joka tapauksessa hyvä pyrkiä.

Pitkän aikavälin käyttökustannukset ja ekologisuus

Kun kuivakäymälä on ostettu ja otettu käyttöön, koituu siitä aina jonkinmoisia käyttökuluja. Näitä on myös hyvä arvoida etukäteen, että ei tulisi yllätyksiä. Mikä on käymälän energiankulutus? Millaisia lisätarvikkeita tarvitaan: esimerkiksi suojapusseja, kuiviketta tai suodattimia? Pitkällä aikavälillä osaan käymälöistä pitää vaihtaa kuluvia osia ja niidenkin saatavuutta sekä hintaa kannattaa vilkaista.

Monet asiaa pohtivat arvostavat korkealle kiertotalouden periaatteiden toteutumista. On mahdollista toimia niin että ravinteet palautuvat omaan maahan turvallisesti, eikä esimerkiksi savuna ilmaan sähköenergian avustuksella.

Entä mikä on budjetti käymälän hankintaan?

Käymälään panostettava raha usein nivoutuu mökin käyttöasteeseen. Kaukaisella mummonmökillä, jossa ollaan muutama viikko vuodessa, pärjää aika kevyillä ja edullisilla järjestelmillä. Kun taas mökit, jotka ovat lähellä vakituista asuntoa, on vaatimustaso sekä käytölle että huollolle korkea. On syytä myös laskea alkuinvestoinnin hintaa ja käyttökuluja erikseen. Tässä on kuitenkin syytä pitää pää kylmänä – aina kallein ei ole paras.

 

Röölä vierasvenesatama

 

 

 

 

 

 

 

 

Näitä kysymyksiä pohtimalla päästään jo aika pitkälle suunnittelussa. On harmi, että tässä artikkelissa emme voi suositella sitä ”yhtä ja ainoaa” oikeaa, mutta ymmärrätte nyt varmasti paremmin miksi.

Onnistunut kuivakäymälä on niin käyttäjälleen kuin huoltajalleen todellinen ilo: ekologinen, miellyttävä käyttää ja näyttää. Tervetuloa siis mökille koko konkkaronkka viettämään huoletonta vapaa-aikaa!

Jättämällä yhteystietosi alle autamme sinua löytämään juuri teille sopivan kuivakäymälän:

Jätä yhteydenottopyyntö

Loading...

Jätä soittopyyntö

Loading...