Ota yhteyttä
Blogi Pikkuvihreän TOP3 mökkivessat
TOP3 kuivakäymälät

Pikkuvihreän TOP3 mökkivessat

Toisin kuin tavallisia vessoja, kuivakäymälöitä on todella monenlaisia ja vähän joka lähtöön. On erottelevia, kompostoivia, pakastavia, polttavia, vähävetisiä, alipaineistettuja, haihduttavia käymälöitä sekä toinen pitkä liuta vielä erilaisia ”aikuisten pottia” eli yöastioita. Ei siis ihme, että monet kotimaan mökkiläiset ovat usein aivan pää pyörällään nettikauppojen ja tarjoustalojen kuivakäymälävalikoimista ja hinnoista. Syy tähän laajaan mökkivessojen valikoimaan on pitkälti siinä, että sen itselle sopivan kuivakäymälän “resepti” on monen eri tekijän yhteinen summa:

  • Kuinka monta käyttäjää vessalla on?
  • Miten ekologinen käymälä on?
  • Onko käytössä sähköä tai vettä?
  • Onko vessa sisätiloissa vai ulkona?
  • Käytetäänkö vessaa ympärivuoden?
  • Miten vessaa huolletaan?
  • Mikä on budjetti?
  • Mikä on käymälän pitkänaikavälin käyttökustannus?

“itselle sopivan kuivakäymälän “resepti” on monen eri tekijän yhteinen summa”

Onneksi meillä Pikkuvihreällä on jo liki 30 vuoden kokemus suomalaisista mökkivessoista ja huusseista, joten kaikkien ei tarvitse olla oman mökkinsä vessaeksperttejä. Näin ollen, olemme koonneet tähän blogikirjoitukseen TOP 3 kuivakäymälä ratkaisua, joista kahdeksan kymmenestä mökkiläisestä löytää todennäköisesti itselleen sopivan vessan mökilleen.

Tässä ne tulevat..

TOP 3 mökkivessat Pikkuvihreän listaamaana

1. Kompostoiva sisäkuivakäymälä Green Toilet Lux

Green Toilet Lux

Listan kärkeen ylivoimaisena ykkösenä nousee sisätiloihin suunniteltu Green Toilet Lux kuivakäymälä, joka on modernilla posliini-istuimella varustettu kuivavessa yhdistettynä helposti vaihdettaviin kompostoiviin Green Toilet astioihin. Luxi (kuten me sitä täällä kutsumme) ylittää mukavuudessaan ja ulkonäössään kaikki kilpailijansa. Vesivessan istuinta muistuttava posliini-istuin on varustettu itsestään hitaasti sulkeutuvalla, tiiviillä soft-close kannella, tuoden modernia ilmettä vapaa-ajan asunnon vessatilaan.

Lux on mordeni kuivakäymälä
Green Toilet Luxin posliini-istuin on tyylikäs ja siisti.

Energiapihin, mutta tehokkaan kanavatuulettimen ansiosta, Green Toilex Lux on täysin hajuton – niin varmasti, että myönnämme tuotteelle hajuttomuustakuun. Luxi on myös markkinoiden varmatoimisin sisäkuivakäymälä, sillä se ei vaadi sähköä tai vettä toimiakseen, eikä siinä ole teknisiä osia, jotka saattaisivat helposti rikkoutua käytössä. Posliini-istuin on helppo pitää puhtaana esimerkiksi bidee-suihkulla ja tavallisella vessaharjalla.

Kompostoivien, helposti vaihdettavien Green Toilet astioiden ansiota, käymälä on helppo huoltaa sen ainoan kerran, kun se vuoden aikana on tarpeellista. Vakituisessa asumiskäytössä, Green Toilet astioita saattaa joutua vaihtamaan (vain) kaksi kertaa vuodessa. Koska Green Toilet astiat kompostoivat käymäläjätteet itsestään, voi vanhan kansan kakkalapiot kierrättää tai asettaa uusiin tehtäviin ? .

Suhteessa käymälän ominaisuuksiin, helppo- ja harvahuoltoisuuteen sekä hintaan, on Green Toilet Lux perustellusti paras kuivakäymälä listallamme. Ainoana miinuksena on, että tuote vaatii vähintään 80 cm tilan wc-tilan alapuolelta, jotta Green Toilet astiat voidaan sijoittaa posliini-istuimen alapuolelle.

Plussat:
+ Moderni ilme, tyylikäs ulkonäkö
+ Kaikki osaavat käyttää, vieraat tai lapset eivät vieroksu
+ Ei näkyvyyttä käymäläjätöksiin
+ Ekologinen ja erittäin energia pihi, ei vaadi sähköä tai vettä välttämättä lainkaan
+ Varmatoiminen vuosikymmeniksi eteenpäin, toimii myös sähkökatkon sattuessa
+ Helppo ja harvaan huollettava
+ Vaihtoastioiden kanssa käytännössä loputon kapasiteetti
+ Edullinen hinta
Miinukset:
– Vaatii vähintään 80 cm tilan wc-tilan alta kompostoiville säiliöille
– Asennus vaatii hieman kädentaitoja tai mökkitalkkarin apua

2. Toimivaksi todettu kombo: Ulkohuussi + pakastava sisävessa Privetti

Yksi yleisimmistä vessaratkaisuista mökeillä on perinteisen kompostoivan ulkohuussin ja pakastavan sisävessan kombinaatio, jossa molemmilla on oma funktionsa. Ulkohuussi on ehkä se kaikkein yleisin mökkivessa Suomessa, jota kaikki osaavat käyttää ja johon luotetaan vuodesta toiseen. Ulkohuussin ehdottomia valtti kortteja ovat pitkäikäisyys sekä mahdollisuus sijoittaa huussi ”pihan perälle”. Nykyään tosin, kun kompostoivat käymälälaitteet huusseihin ovat kehittyneet, ei huusseja enää välttämättä olisi tarve viedä sinne aivan tontin rajalle. Toisin oli vielä jokunen vuosikymmen sitten, kun huussin alta tavallisimmin löytyi vain iso saavi, jossa käymäläjäte pääsi kesän aikana mätänemään ja muodostamaan pahat hajuhaitat.

Huusseilla ja niihin soveltuvilla käymälälaitteitta on usein myös hyvä kapasiteetti, joten yleensä kerran mökkikaudessa suoritettava huoltotoimenpide on riittävä pitämään hyyskän käyttökunnossa. Lopputuotteena huussista saadaan käyttökelpoista multaa ja maanparannusainetta esimerkiksi kukkapensaille, olettaen että kompostoituminen on onnistunut.

Huussien ongelmana tai haasteena on usein, että ne eivät välttämättä ole kovin lähellä mökkiä tai ovat vaikeakulkuisen polun päässä. Pimeinä syysiltoina tai talvisaikaan pakkasilla huussiin ei ole kovin mukava lähteä kesken yöunien, etenkin jos on kyse ikäihmisestä tai liikuntarajoitteisuudesta. Tästä syystä sadat suomalaiset huussit ovat saaneet ”kaverikseen” pakastavan sisävessan Privetin mökin sisätiloihin. Privetti pakastava vessa toimii parhaiten varavessana yöaikaan ja talvella, kun huussiin ei ole mukava lähteä. Privetin ehdottomia parhaita puolia ovat sen hajuttomuus sekä helppo asennus. Privetin sisällä on 44 litran jätesäiliö, jonka sisässä kaikki käymäläjäte, kiinteä ja nestemäinen sekä paperit jämähtävät jäähän. Näin käymälään tai sisätiloihin ei ehdi muodostua minkäänlaisia hajuja käytössä. Koska Privetti ei vaadi mitään tuuletusputkia tai jätekuiluja, on sen asennus ja käyttöönotto erittäin helppo – töpseli vain seinään ja istunnot voi aloittaa.

 

Privetti ja muut pakastavat käymälät sopivat parhaiten ulkohuussin kaveriksi, sillä pakastavan käymälän ämpäri täytyy aika ajoin käydä tyhjentämässä (esimerkiksi kerran viikossa, riippuen käytöstä). Tyhjennyksen voi tehdä erilliseen käymäläjätekompostoriin tai tiputtaa ulkohuussin istuinreiästä muun käymäläjätteen sekaan. Näin toimiva yhteispeli ulkohuussin ja pakastavan käymälän kanssa tarjoavat luotetun vessaratkaisun mökille kuin mökille.

Plussat:
+ Kahden vessan taktiikka tuo luotettavuutta ja joustavuutta
+ Pakastava käymälä tuo mukavuutta sisätiloihin esim. yöaikaan
+ Pakastava käymälä ei vaadi varsinaista asennusta
+ Pitkässä juoksussa käyttökustannukset ovat todella matalat molemmissa: sekä huussissa että pakastavassa wc:ssä
Miinukset:
– Pakastava wc vaatii aina sähkön
– Pakastavan vessan ämpäri on tyhjennettävä aika ajoin
– Huussille voi olla vaikea kulkea- ja talvisaikaan
– Paketin yhteishinta saattaa kivuta lähelle 3000 euroa, jos hankitaan huussi ja pakastava käymälä yhdellä kertaa

 

3. Ekoklassikko: Green Toilet 120 Family kompostoiva kuivakäymälä sisä- ja/tai ulkokäyttöön

Green Toilet 120 Family

Green Toilet kompostoivien käymälöiden sarjassa 120 Family edustaa yhtä yleisimmistä käymälävaihtoehdoista erityisesti ulkohuussiin asennettavista käymälämalleista, mutta se soveltuu myös erinomaisesti sisätiloihin. Lyhykäisyydessään, Green Toilet 120 Family on noin nelihenkisen perheen mökkikäyttöön suunniteltu kompostoiva kuivakäymälälaite, joka erottelee ja kompostoi kaiken käymäläjätteen sisällään aivan itsestään – ilman sähköä tai vettä.

Huussiasennusta varten, Green Toilet 120 Family:ssä on säädettävä kuilu (+ 0-30cm), jonka ansiosta laite sopii lähes kaikkiin huussirakennuksiin, joissa on perinteinen puupulpetti istuimena. Vaihtoastian ansiosta, Green Toilet 120 Family voidaan tarvittaessa milloin tahansa vaihtaa uuteen, tyhjään kompostiastiaan. Näin, istunnot eivät pääse katkeamaan koskaan, vaikka huussilla olisi paljon käyttäjiä päivittäin. Perhekäytössä pärjätään yleensä mainiosti yhdellä vaihtoastialla ja vaihdolla per mökkikausi eikä kakkalapiointia tarvitse enää koskaan harrastaa. Valmiiksi kompostoituneen astian sisällön voi renkailla varustetun säiliön avulla kärrätä ja kipata tyhjennyspaikalle.

Green Toilet 120 Family on siitä erinomainen käymälä, että se voidaan asentaa myös sisätiloihin ja kytkeä minimaalisella teholla pyörivään sähkötuulettimeen. Tällöin mökin wc-tilaan voidaan tehdä huussista tuttu pulpetti-istuin, jonka alle Green Toilet -astia voidaan sijoittaa. Vastaavasti, rakenteiden salliessa, mökin ulkopuolelle voidaan tehdä aukko, josta käymälälaite voidaan asettaa paikoilleen istuimen alle ja huoltaa. Tuuletusputket voidaan viedä joko ulko- tai sisäkautta mökin katon tasalle. Lopputuloksena on erittäin siisti sisäkuivakäymälä, joka palvelee taatusti vuosikymmeniä hajuttomana ja varmatoimisena sisävessana. Haasteena toteutuksessa on, että asentaminen ja toteutus edellyttävät keskivertoa parempia nikkarointi taitoja tai kirvesmiehen palkkaamista asennuspuuhaan. Toki, alhaisen hankintakustannuksen vuoksi, on apukäsiä usein varaakin hieman palkata.

Plussat:
+ Sopii sekä ulko- että sisätilaan
+ Kompostoi käymäläjätteet aivan itsestään
+ Ei vaadi vettä tai sähköä
+ Varmatoiminen ja pitkäaikainen ratkaisu
+ Edullinen hinta
Miinukset:
– Sisätila-asennus edellyttää keskivertoa enemmän suunnittelu- ja asennustaitoja

 

Muita yleisiä kuivakäymäläratkaisuja

Alipaine-wc
+ Lähellä vesivessaa muistuttava ratkaisu
+ Moderni ilme ja ulkonäkö
+ Kaikki osaavat käyttää, myös vieraat ja lapset
– Korkea hankintahinta
– Umpisäiliön tyhjennyskustannukset
Kuivikekäymälä
+ Edullinen hinta
+ Yksinkertainen toimintaperiaate
+ Ei vaadi sähkö tai vettä
– Usein pieni kapasiteetti = lyhyet huoltovälit
– Ulkonäöltään sisä- ja ulkovessan kompromissi
Separett Villa erotteleva käymälä
+ Hajuton
+ Sopii pieneen tilaan
+ Markkinoilla jo 90-luvulta lähtien, suosittu erityisesti Ruotsissa
– Erottelee virtsan suoraan istuimessa, mistä syystä virtsaa usein kertyy paljon erikseen käsiteltäväksi
– Erotteleva istuin voi vaatia käyttäjien opastusta
– Paljon pieniä liikkuvia osia sisällä, joita voi joutua aika ajoin vaihtamaan

 

Tässä oli meidän TOP 3 kuivakäymälät suomalaisille mökeille. Jos et löytänyt sopivaa tai haluat kysyä jotain, ole rohkeasti meihin yhteydessä niin katsotaan yhdessä paras ratkaisu juuri teille!

Lue myös:

Miksi emme myy Pikkuvihreässä polttavia käymälöitä?

Mikä kuivakäymälä sopisi meille?