Ota yhteyttä
Blogi Onko sinullakin mökillä laiton vessa?
Onko sinullakin laiton vessa

Onko sinullakin mökillä laiton vessa?

Näin kysyy Ilta-Sanomien uutisartikkeli 19.5.2021. Noh, totuuden nimissä mikään vessa ei itsessään ole laiton, ennen kuin käymäläjätteitä aletaan laskea luontoon ilman kompostointia. Tässä piileekin asian ydin: lain mukaan käymäläjätteet tulee kompostoida ennen kuin niitä voidaan kaivaa kuoppaan tai levittää kasvimaalle.

“Laittomaksi saavivessa muuttuu, jos saavin pohjaan on puhkaistu reikiä ja nesteet valuvat suoraan maahan.

Tämä perustuu Suomen lakiin.”

Ilta-Sanomat 19.5.2021

Laittomaksi vanhan tavan tekee se, että raaka, mätänevä käymäläjäte on haitaksi vesistöille, pohjavedelle, maaperälle sekä tietenkin nenälle. Onneksi nykyään tietoisuus käymäläjätteiden oikeaoppisesta kompostoinnista on aiempaa reilusti korkeammalla tasolla eikä haisevia saavihuusseja enää niin paljoa ole kuin mitä vielä esimerkiksi 80- ja 90-luvuilla. Jos kuitenkin tunnet piston sydämmessäsi, niin vielä ei ole liian myöhäistä tehdä asiaan korjaus. Meille edelleen viikoittain tulee asiakkaita huonon omatunnon turvin kertomaan, että vanha saavi olisi vaihdettava uuteen kompostoivaan käymälään.

Naapurivalvonta lisääntyy kunnissa

Mökkiläisten aktiivisesti päivittäessä omia huussejaan ajan- ja laintasalle, lisääntyy vääjäämättä myös ns. naapurivalvonta, jossa ihmiset alkavat ilmoitella kuntien ympäristöviranomaisille havaitsemistaan laittomista saavihuusseista. Valitettavasti aina silloin tällöin asiasta aiheutuu eripuraa ihmisten välille eikä riitatilanteilta olla aina täysin vältytty. Eniten riitaa aiheuttaa yleensä vanhan mallisen huussin hajuhaitta, joka saattaa levitä naapurien pihoille (Ilta-Sanomat 19.5.2021). Me Pikkuvihreällä tietysti toivoisimme, että riitatilanteilta vältyttäisiin ja että viimeisimmätkin saavihuussin kanssa keplottelevat mökkiläiset päivittäisivät käymälänsä lainmukaiseksi. Edullisimmillaan kun kohtuullisen käymäläastian saa muutamalla sadalla eurolla. Katso kompostoivat käymälälaitteemme ulkohuussiin!

Päivitä saavi kompostoivaan Green Toiletiin!

Jos mökillänne on vielä käytössä vanha saavi, niin nyt on jo korkea aika päivittää se uuteen kompostoivaan käymälään. Paras ja eniten myyty ratkaisuistamme on ehdotomasti Helsingissä ja Pirkanmaalla valmistamamme Green Toilet kompostoiva käymälä. Green Toilet on aikanaan yrittäjä Jukka Lindroosin 1993 kehittämä eräkompostointiin perustuva käymälälaite, joka erottelee suotonesteet kiinteästä käymäläjätteestä ainutlaatuisella välipohjarakenteella. Green Toilet on hajuton käyttää ja mielettömän helppo huoltaa kerran vuodessa vaikka juhlapuku päällä. Vaihdat vain käytössäolevia käymäläastioita eikä käymäläjätteen kanssa tarvitse olla tekemisissä lainkaan. Tyhjennät vain valmista multaa kasvimaalle tai istutuksille. Helppoa – eikö! Lue lisää Green Toiletista napsauttamalla tästä.

Tutustu myös TOP 3 listaukseemme parhaista mökkivessoista!