Ota yhteyttä
mustarindatalo

Mustarinda: Huussit toivat meidät yhteen

Residenssi metsän kainalossa

Mustarinda on yhdistys ja paikka Paljakanvaaralla, Hyrynsalmella Kainuussa. Yhdistyksen toiminnan ytimessä on residenssitoiminta, jota vaaralla pyöritetään. Sinne, yhdelle Suomen lumisimmista vaaroista, kokoontuu taiteilijoita, tutkijoita ja muiden alojen toimijoita majoittumaan ja työskentelemään ympäri vuoden.

Tänä kesänä Mustarinda-talolla oli kiireistä ja erilaista aikaa, kun siellä majoittui taiteilijoiden sijaan remonttiryhmä. Sen myötä talo sai ylleen uuden ulkoverhoilun ja entisöidyt ikkunat. Aiemmin kansakouluna toiminutta taloa suojaa nyt kainuulainen kuusilauta, joka saa jäädä sellaisenaan harmaantumaan. Kesäajan vieraisiin kuului myös pieni lauma paikallisia lampaita, jotka rouskuttivat tienvarren taimikkoa matalammaksi.

Syksyn koittaessa residenssitoiminta pyörähti jälleen käyntiin. Pääsääntöisesti residenssissä työskennellään kuukausi kerrallaan. Silloin talon ja sen keittiön täyttää kattaus erilaisia ihmisiä. Yleensä heitä yhdistää kiinnostus metsää ja luontoa kohtaan, sillä Mustarindassa on erinomainen mahdollisuus tutustua vanhaan vaaranlaen metsään, jossa seisoo monisatavuotisia kuusipuita. Luontopolut alkavat talon pihapiiristä ja rajautuvat Paljakan luonnonpuistoon, jonne pääsy on kielletty.

Mustarindan toiminnan keskiössä on taiteen ja tieteen vuoropuhelu sekä kulttuurin ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Mustarinda-seura on 10-vuotisen olemassaolonsa aikana pyrkinyt toiminnassaan kohti kestävämpää toiminnantapaa. Huomiota on kiinnitetty muunmuassa energian tuotantoon, liikkumiseen ja ravinteiden kiertoon.

Toissa kesänä Mustarinda-talolle haluttiin rakentaa kompostoiva käymälä. Silloin päädyttiin yhteyteen Pikku Vihreän kanssa. Mustarindaan valikoitui iso kompostoiva huussiastia, vara-astia ja ohjeet huussin oikeaoppiseen asentamiseen. Käymälän rakentamisessa haettiin ratkaisuja tilan eritykseen ja ilmastointiin – nyt huussi toimiikin erinomaisesti ja sillä on kovasti tyytyväisiä käyttäjiä.

Lisää Mustarinda-seuran toiminnasta voi lukea verkkosivuilta www.mustarinda.fi. Pian ilmestyy myös uusi Mustarindan julkaisu, josta tulee sekä painettu että verkkoversiot.

Kirjoittanut yhdistyksen jäsen ja aktiivi
Hanna Kaisa Vainio