Blogi Harmaavesisuodatin mökille – asiantuntijan 4 arvokasta neuvoa
harmaavesisuodatin mökille

Harmaavesisuodatin mökille – asiantuntijan 4 arvokasta neuvoa

Vuonna 2019 voimaan astunut jätevesilaki edellyttää monilta mökkiläisiltä erityisesti harmaiden vesien eli tiski- ja pesuvesien puhdistusta omalla mökkitontilla. Näin siksi, että puhdistamattomien harmaiden jätevesien ravinteet tutkitusti kuormittavat mökkiläisille tärkeitä vesistöjä ja aiheuttavat rehevöitymistä sekä hapenpuutetta. Tämä ongelma on estettävissä yksinkertaisilla, pienillä kiinteistökohtaisilla harmaavesisuodattimilla, jotka ovat helppoja asentaa sekä käyttää. Mitään suuria kaivuutöitä tontilla ei tarvitse tehdä.

Harmaavesisuodattimia on markkinoilla monen eri tasoisia ja hintaisia. Edullisimmat harmaavesisuodattimet lähtevät pyöreästi noin 500 eurosta ylöspäin, kun kalleimmat jäteveden puhdistamot kustantavat tuhansia euroja. Nämä suodatinratkaisut ovat viime vuosina lähes kokonaan syrjäyttäneet imeytyskentät puhdistusmenetelmänä. Syynä tähän on luonnollisesti matalammat kustannukset sekä helppo käyttöönotto. Moni mökkiläinen pystyy asentamaan suodattimen itse, kun taas imeytyskentän tekoon tarvitaan aina kaivuukonetta ja maansiirtotöitä.

Neuvo 1.   Suhteuta harmaavesisuodatin omaan käyttöösi

Harmaavesisuodattimia ja jätevedenpuhdistamoja on monen eri tasoisia. Suosittelemme, että arvioit karkeasti, kuinka monta litraa harmaita jätevesiä kesämökillä muodostuu päivässä. Yleisimpiä harmaiden vesien lähteitä ovat astian- ja pyykinpesukoneet sekä pesutilan suihkut. Suurin osa Suomen kesämökkiläisistä pärjää hyvin 300–600 litran kapasiteetin omaavalla harmaavesisuodattimella. Älä siis turhaan ylivarustele mökkiäsi kalliilla puhdistamolla, jos sille ei ole tarvetta.

GeoTrap Harmaavesisuodatin
GeoTrap harmaavesisuodatin

Alkaen: 679,00 

GeoTrap pienpuhdistamopaketti
GeoTrap Pienpuhdistamopaketti

Alkaen: 1 195,00 

Matala 20 biopuhdistamo (2)
Matala 20 Biopuhdistamo

1 389,00 

BioBox XL
BioBox XL pienpuhdistamo

1 795,00 

Matala 10 pienpuhdistamo
Matala 10 minipuhdistamo

795,00 

Biobox M
BioBox M harmaavesisuodatin

839,00 

HUOM! Vessojen ja kuivakäymälöiden jätevedet ovat mustia jätevesiä, eikä niitä voi puhdistaa itse harmaavesisuodattimella!

Kompostikäymälöiden suotonesteille on olemassa oma huussisuodatin.

Neuvo 2. Pohdi harmaavesisuodattimesi sijoituspaikkaa

Pohdi, mihin harmaavesisuodatin mökille olisi luonnollisin sijoittaa. Harmaavesisuodattimesta ulos tulevien puhdistettujen vesien purkupaikka tulisi pääsääntöisesti olla mahdollisimman kaukana alueen muista vesistöistä, vähintään 30 metrin päässä. Mikäli tontilla on valmiiksi kivipesä, suuria puita tai pensaita, voivat ne olla hyviä purkupaikkoja vedelle

Harmaavesisuodattimeen olisi hyvä olla vaivaton pääsy, jotta huoltaminen ei koidu itsellesi tai muille liian vaivalloiseksi. Monilla mökkiläisillä on esimerkiksi vanhoja kaivonrenkaita, joita voi hyvin hyödyntää uuden harmaavesisuodattimen asennuksessa.

Neuvo 3. Selvitä kuinka harmaavesisuodatin tulee huoltaa

Kaikki harmaavesisuodattimet vaativat ajoittaista huoltoa, pääsääntöisesti kerran vuodessa. Osassa harmaavesisuodattimista käytetään jäteveden puhdistukseen soveltuvaa mineraalia tai massaa, joka vaihdetaan tasaisin väliajoin. Toisissa harmaavesisuodattimissa puolestaan saattaa olla esimerkiksi biologiseen puhdistukseen pohjautuvia suodatinelementtejä, joita tulee käsin puhdistaa ja uusia pidemmän aikavälin jälkeen.

Suosittelemme kaikille harmaavesisuodattimen huoltoon omaa vuosikirjaa, josta näkee, milloin harmaavesisuodatin on viimeksi huollettu. Huoltokirjasta on takuulla hyötyä esimerkiksi mökin myyntitilanteessa tai mikäli alueella suoritetaan tarkastuksia ympäristöviranomaisen toimesta.

Neuvo 4. Esitä oma kesämökin jätevesisuunnitelma kunnan ympäristöviranomaiselta

Kun olet löytänyt itsellesi sopivan harmaavesisuodattimen sekä pohtinut sen sijoituspaikkaa ja huoltoa, kirjoita suunnitelmasi ylös paperille ja toimita se oman mökkikuntasi ympäristöviranomaiselle. Tiedustele, onko suunnitelmasi hyväksyttävä ja kuntakohtaiset vaatimukset täyttävä. Omaan tiedusteluun kannattaa liittää kesämökin tonttikartta sekä muu mahdollinen materiaali esimerkiksi suunnitellusta harmaavesisuodattimesta. Hyväksyttämällä oman suunnitelman vältyt ikäviltä yllätyksiltä, mikäli kesämökkisi jätevesien käsittelyä tullaan myöhemmin tarkastamaan.

Jätevesisuunnitelma – tarvitsenko sellaista ja miten sen toteutan?

Yhteenveto

Paras harmaavesisuodatin mökille ei läheskään aina ole se kaupan kallein. Suhteuta oma harmaavesisuodattimesi kesämökin varustetasoon. Pohdi myös harmaavesisuodattimen sijoituspaikkaa tontilla sekä miten suodatinta pääsee huoltamaan. Ennen kuin ostat mitään, esitä suunnitelmasi viranomaiselle.

keitä me olemme Pikkuvihreät

Keitä me olemme

Me Pikkuvihreät olemme 30-vuotias perheyritys. Kuivakäymälät, kompostointi sekä jätevedet ovat meidän erikoisalaamme. Palvelemme kaikkia – ota siis yhteyttä!

Lue myös

Artikkelin kommentit:

Ostin rantasaunan joka rakennettu 2006-2008, pesuvedet menee isompaan muovikaivoon ja siitä vieressä olevan noin
0,5 m halkaisijaltaan olevaan toiseen kaivoon jossa on rivallinen paketti ” karhuntaljaa” mikä on kyseinen ”värkki”.
Voiko tällläista uusia ja onko tietämystä Teillä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *