Ota yhteyttä
Blogi Voiko oma kuivakäymälä tuoda turvaa poikkeustilanteessa?
Voiko oma kuivakäymälä tuoda turvaa poikkeustilanteessa kuva

Voiko oma kuivakäymälä tuoda turvaa poikkeustilanteessa?

Muutoksia, uhkia, varautumista – sitä se nyt on

Mutta ei mitään niin pahaa ettei jotain hyvääkin – vanha sanonta pitää jälleen paikkansa. Korona jo opetti meille, että pakon edessä pystymme kyllä tekemään muutoksia arkisiin rutiineihin ja löytämään uusia tapoja nauttia elämästä. Kaiken ikävän rinnalla kriisistä poiki yllättäen myös hyviä juttuja, joita omaksuimme melkein huomaamatta arkeemme pysyvästi. Esimerkkinä vaikkapa etätyöskentely, joka on tehostanut työelämää huimasti ja tuonut sekä ympäristöetuja että parantanut monen kiireisen pakertajan arkea.

Pandemian hellittäessä vyöryivät uudet ongelmat Ukrainan sodan myötä: energiakriisi ja tarve varautua erilaisiin poikkeustiloihin. Nyt monet miettivät todella kriittisesti omaa asumistaan. Mistä voin nipistää sähkön ja energiankäytössä? Mitä jos tulee katkoksia palveluissa ja olenkin ”oman onneni nojassa”. Ja kyllä – monet ovat miettineet, miten hoitaisivat käymäläasiat, jos nykyinen järjestelmä sakkaisi.

Pieni yöastia tuo turvaa poikkeustilanteessa

Ja onhan tästä täällä Pikkuvihreässäkin viime viikkoina keskusteltu asiakkaiden kanssa. Toimiiko vesivessa jos sähköt katkeavat? Tuleeko hanasta juomavettä? Aiheesta kirjoitti paikallislehti Tamperelainen hyviä ohjeita sisältävän artikkelin.

Jos sähköt menevät poikki, toimi näin

Vältä veden käyttöä, kuten suihkussa käyntiä sekä astian- ja pyykinpesua.

WC:n huuhtelua on syytä välttää.

Älä laske vettä viemäriin.

Käytä esimerkiksi ämpäriä hanan alla, jos joudut laskemaan hanasta vettä.

Tamperelainen, 2.11.2022

Kompostoiva käymälä toimii ilman sähköä tai vettä. Se on ratkaisuna nyt tullut mieleen niillekin, jotka eivät vesivessaa koskaan ole millään tavalla kyseenalaistaneet. Mitä, jos joudumme oleskelemaan suojassa kauan ja vessa pitää järjestää itse? Entä jos pumppaamo ei toimi ja vesivessaa ei voi käyttää? Me Pikkuvihreässä emme halua lietsoa paniikkia ja kukin pohtikoon itse, miten muutoksiin varautuu. Tässä voidaan kuitenkin todeta, että jälleen on tullut yksi hyvä syy ottaa kuivakäymälä käyttöön – vaikka kakkosvessaksi. Se kun on jo vanhoina, tasaisina aikoina edistänyt veden- ja energiansäästöä, ravinnekiertoa ja nykytilanteessa myös kykyä selviytyä poikkeustilanteista.

Aika moni onkin jo herännyt varautumaan ja hankkinut jonkinlaisen varakäymälän itselleen myös ihan kerrostaloon. Pikkuvihreän valikoimasta on mennyt paljon Pikkulaa, Ekopikkulaa sekä Sanitoaa. Ne toimivat varmasti oivana apuna, jos sähkökatkoksiin mennään tänä talvena.

Voiko oma kuivakäymälä tuoda turvaa poikkeustilanteessa pikkula ekopikkula sanitoa
Pikkula, Ekopikkula ja Sanitoa ovat pieniä kuivikekäymälöitä, jotka sopivat hyvin väliaikaiseen ja pieneen käyttöön.

Artikkelin kommentit:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *