Umpitankki koko ajan täynnä

Umpitankki täynnä koko ajan – mikä neuvoksi?

Montaa hajavesialueiden asukkia, niin kodeissa kuin mökeillä, tuskastuttaa umpitankin tyhjennykset: niitä voi joutua tilaamaan monta kertaa vuodessa ja tyhjennyksen hintakin voi kiipiä ylöspäin. Asiaa voi auttaa miettimällä vessaratkaisuaan uudelleen.

Seuraavassa muutama ratkaisuehdotus ongelmaa pohtiville.

 

Ole rohkea – vaihda kokonaan kuivaan!

Tosimiehet ja -naiset tarttuvat ekologiseen vaihtoehtoon ja vaihtavat vesivessasta kokonaan pois, esimerkiksi kompostoivaan Green Toiletiin, johon on yhdistetty tyylikäs posliini-istuin. Sitten voikin poistaa umpitankin tyhjentäjän numeron puhelimestaan ja siirtyä ihmettelemään, miten pieni voi vesilasku olla.

Ota käyttöön kuivakäymälä vesivessan rinnalle

Jos tilaa on sisällä tai pihalla, niin tee toinen vessa kuivakäymälänä. Mukavia, hajuttomia vaihtoehtoja on paljon. Pihahuussinkin voi nykyään laittaa aivan asuinrakennuksen viereen, jolloin sitä tulee käytettyä enemmän. Ennen muinoin huussi piti kirjaimellisesti laittaa ”pihan perälle” hajuhaitan vuoksi, mutta se on mennyttä maailmaa. Kesäaikaan pihavessa on suorastaan luksusta, kun ei tarvitse mennä sisälle. Tällä keinoin voit helposti vähentää vesivessan kuormitusta paljon.

Vaihda vesivessan pytty supervähävetiseen EcoFlushiin

Jos pitäydyt edelleen vain vesivessassa, voi nykyisen istuimen tilalle vaihtaa Wostmanin EcoFlush supervähävetisen wc:n, joka käyttää virtsan huuhteluun vain 3 dl vettä ja ulosteen huuteluun 2,5 l vettä. Tavalliset wc:t käyttävät yleensä 2-4 l joka huuhtelukerralla. Tämä muutos onnistuu pienellä remontilla, vain itse wc-pytty vaihdetaan.

Säästä vielä enemmän vettä ja vaihda alipainevessaan

Alipainevessa käyttää vielä vähemmän vettä huuhteluun: vain noin puoli litraa / huuhtelu. Tekniikka on tuttua junista ja laivoista, mutta kotikäyttöön löytyy hyviä, kohtuuhintaisia järjestelmiä. Wostmanin EcoVac Extend järjestelmä voidaan asentaa useimpiin, olemassa oleviin umpitankkeihin. Alipainevessa vaatii hieman enemmän asennustyötä, mutta vedensäästö on merkittävä.

 

Niin tai näin – kukin vapaasti valitkoon sopivimman vaihtoehdon, mutta umpitankin ehdoilla ei ole pakko elää. Kysy meiltä Pikkuvihreiltä lisää, jos haluat lisätietoa!