Ota yhteyttä
syksyllä kompostikäymälälle ei tarvitse tehdä mitään

Syksyllä kompostikäymälälle ei välttämättä tarvitse tehdä mitään

Tähän aikaan vuodesta saamme kyselyjä koskien mökin käymälän talviteloille laitosta. Seuraavassa usein toistuvia kysymyksiä.

Pitääkö kompostikäymälä tyhjentää talveksi?

 

Mitä suotonestekanisterille pitäisi tehdä?

 

Voiko käymälän tuulettimen sammuttaa poissaolon ajaksi?

Aika usein vastaus on se, että juuri mitään ei tarvitse tai itse asiassa kannatakaan tehdä. Lähtökohtaisesti kaikki huussikäyttöön tehdyt käymälät kyllä kestävät jäätymisen. Keväällä kompostihan sitten taas sulaa ja prosessi jatkuu. Jos siis kompostikäymälä ei ole ihan täynnä eikä sitä talvella käytetä, ei sitä tarvitse talven varalle tyhjentää.

syksyllä kompostikäymälälle ei tarvitse tehdä mitään

Kompostikäymälän suotonestekanisteritkin ovat yleensä tehty kestämään pakkasen rasitukset, joten sillekään ei välttämättä tarvitse mitään tehdä. Tyhjentää kannattaa, jos kanisteri on jo ihan täynnä tai jos on vaaraa kevättulvasta, jolloin suotonestettä pääsisi vesistöön.

Sähköisen poistoilmatuulettimen sammuttaminen onkin sitten hieman mutkikkaampi juttu, etenkin sisäkuivakäymälöissä. Sähkönsäästön ja mahdollisen lämpöhukan vuoksi se olisi paras ottaa pois päältä talveksi. Tällöin on kuitenkin vaarana, että käymälän hajua pääsee talven aikana sisään. Siksi tuulettimen sammuttamisen yhteydessä olisi jotenkin syytä estää ilman kulku käymälästä sisätilaan. Hyväksi havaittuja keinoja ovat istuimen peittäminen vaikkapa jollakin peitteellä tai kompostisäiliön poisto paikoiltaan talven ajaksi. Onpa kuultu eräänä kikkana, että rantapallollakin on istuin tukittu!

Kysy meiltä rohkeasti lisätietoa
Kysy meiltä rohkeasti lisätietoa!

 

puh. 02 242 1089

[email protected]