Kompostorit

Kompostoreita on tarjolla erilaisia hieman erilaisiin käyttötarkoituksiin: mm. puutarhajätteelle, keittiön biojätteelle, käymäläjätteelle. Myös muodostuvan jätteen määrä ja esimerkiksi tarve ympärivuotiselle kompostoinnille vaikuttavat valintaan.

 

Kompostorin valinta ei kuitenkaan yleensä ole niin ratkaiseva asia kuin luullaan. Lopputulokseen, kompostin laatuun ja prosessin nopeuteen vaikuttavat vähintään yhtä paljon kompostin hoito kuin itse laite. Seuraavassa on jotain perusvinkkejä kompostorin valintaan.

Puutarhakompostori saa olla iso

Puutarhakompostoriksi valitaan yleensä iso, yli 400 litrainen kompostori, koska lehtiä, neulasia yms. jätettä syntyy usein paljon. Puutarhakompostori voi olla päältä ja alta avoin. Aika moni nikkaroi tällaisen esimerkiksi puulavoista itsekin. Hyvä tyyli puutarhajätekompostoinnissa on eräkompostointi: yhtä kompostoria täytetään, kun muut ovat lepäämässä ja maatumassa rauhassa.  Kompostia ei välttämättä ole tarve hoitaa sen kummemmin, talikolla kääntely kerran pari kasvukaudella riittää. Prosessi on hidas, mutta lopulta luonto on tehnyt tehtävänsä ja loppuun maatunut komposti voidaan ottaa hyötykäyttöön puutarhassa.

Keittiön biojäte suljettuun kompostoriin

Keittiöstä tulevat ruoantähteet tulisi kompostoida suljetussa kompostorissa, jonne eivät jyrsijät pääse. Jos jätettä syntyy ympäri vuoden, on parasta valita eristetty versio. On kuitenkin hyvä huomata, että vaikka kompostori olisi eristetty, voi se jäätyä talvella. Onnistunut ympärivuotinen kompostointi vaatii aika paljon huolenpitoa: jätteen jatkuvaa lisäämistä, kosteuden hallintaa kuivikkeella ja säännöllistä ilmastamista. Myös kompostikiihdyttimiä voi joutua käyttämään.

Toinen ”taktiikka” on valita riittävän suuri kompostori omaan tarpeeseen ja lähteä kohti kylmää kautta mahdollisimman tyhjällä kompostorilla. Tällöin mahdollinen jäätyminen ei ole ongelma. Biojätettä voidaan lisätä yli talven ja keväällä kompostori voidaan herätellä vauhtiin lämmön ja auringon myötä.

Käymäläjätteen kompostoinnille on erityisiä vaatimuksia

Erilaisista kuivakäymälöistä muodostuva käymäläjäte tulisi määräysten mukaan kompostoida niin, että raakaa käymäläjätettä ei saa päästä luontoon. Tämä johtaa siihen, että kompostorin tulee olla alta ja päältä suljettu ja siinä olisi hyvä olla suotonesteelle kanisteri.

Yllä mainituista biojätteistä käymäläjäte kompostoituu yleensä kaikkein nopeimmin. Osasyynä siihen on jätteen sisältämä urea, joka on kompostikiihdytin itsessään.

Se, pitääkö kotitaloudessa olla kaikelle biojätteelle oma kompostori, riippuu monesta asiasta. Tärkeintä on miettiä, mitä jätettä muodostuu ja paljonko. Jos tilavuus ja yllä mainitut vaatimukset täyttyvät, voisivat periaatteessa kaikki maatua samassa kompostorissa. Ainoa, mitä emme suosittele, on että käytössä olevaan kompostoivaan käymälään lisätään keittiöjätettä. Tämä siksi, että keittiöjäte erityisesti houkuttelee hyönteisiä ja useimmat eivät tykkää kärpäslaumoista huussissaan.

Etkö löytänyt etsimääsi kompostoria?

Kysy meiltä lisätietoa kompostimalleista. Autamme mielellämme.

02-242 1089 [email protected]