Ota yhteyttä
Helsinki outhouses are the most beautiful

Helsinki Huussit tulevat – ja Pikkuvihreä on mukana!

Tästä blogiartikkelista on julkaistu päivitys. Voit lukea Helsinki Huussin avajaisista täältä:

Helsinki Huussi toivottaa ulkoilijat tervetulleeksi huussi-istunnoille!

Helsingin kaupunki rakentaa ensimmäisen Helsinki Huussi yleisöhuussin kaupunkilaisten iloksi Lammassaareen, vanhan kaupungin kupeeseen ja tekee sen tyylillä! Kokonaisuudessaan julkisten Helsinki Huussien tarkoituksena on paitsi parantaa meille kaikille tärkeän palvelun – vessan – saatavuutta ”hädän yllättäessä”, myös hälventää käsityksiä kuivakäymälöiden toimimattomuudesta julkisissa kohteissa. Helsinki Huussien konseptin tavoitteena on rakentaa erityisen hieno julkinen kuivakäymälä, jossa korostuu skandinaavinen design ja luonnon läheisyys. Helsinki Huussien  ytimestä löytyy Pikkuvihreän kompostoiva käymälä Green Toilet 330. Käymälän huolto perustuu vaihtosäiliöihin, joissa syntynyt käymäläjäte esikompostoidaan.

The most beautiful outhouses to Helsinki
Helsinki Huussien skandinaavisesta designista ovat vastanneet NRT Arkkitehdit.

Voisiko suomalaisten hyvin tuntema huussi taipua kaupunkiympäristöön?

Meidän muistimme mukaan ajatus Helsinkiin kaupunkialueelle tehtävästä huussiverkostosta oli ensimmäisen kerran esillä jo 2018.  Yleinen totuushan on, että monilla vilkkailla ulkoilureiteillä saa vessaa tosissaan etsiä ja usein myös pettyä, kun sellaista ei ole mailla halmeilla. Voisiko suomalaisten hyvin tuntema huussi taipua kaupunkiympäristöön? Helsinki-Huussien ”äiti”, projektisuunnittelija Elina Nummi, oli sitä mieltä, että ehdottomasti voi. Hän alkoi puskea ja lobata ideaa sisäisesti sekä selvitteli toteutusmahdollisuuksia niin Käymäläseura Huussin kuin laitevalmistajienkin kanssa.

Stylish outhouses to Helsinki
Helsinki Huussien sisustus on yhdistelmä modernia suoralinjaisuutta sekä perinteisempiä huussielementtejä, kuten pulpetti-istuin ja paikka kuivikkeelle.

Helsinki Huussien käymälälaitteena toimii Pikkuvihreän Green Toilet 330 kompostoiva kuivakäymälä

Käymälälaitteena Helsinki Huusseissa toimii Pikkuvihreän valmistama kompostoiva Green Toilet 330 kuivakäymälä, joka erottelee virtsan kiinteästä jätteestä ainutlaatuisella välipohjarakenteella. Green Toiletin huolto perustuu nopeasti ja helposti vaihdettaviin vaihtoastioihin, jotka voidaan aina vaihtaa täyttyneen Green Toilet astian tilalle. Helsinki Huussien kaltaisessa julkisessa käytössä Green Toilet astia on vaihdettava noin 1000–1500 käyttökerran jälkeen. Green Toilet kompostoi käymäläjätteet sisällään ihan itsestään ilman vettä tai sähköä. Lue lisää Green Toiletin toiminnasta.

Green Toilet 330 kompostoiva kuivakäymälä
Helsinki Huussien hajuttomuudesta ja käymäläjätteen käsittelystä vastaa Pikkuvihreän Suomessa valmistama kotimainen Green Toilet 330 kompostoiva kuivakäymälä

Matka tähän pisteeseen ei ollut helppo

Asiaa sivusta seuranneena, tiedämme, että tie tähän pisteeseen, jossa Helsinki-Huussi julkaistaan konseptina ja ensimmäinen huussi valmistuu Pornaistenniemeen ensi kesänä, ei ole ollut täysin mutkaton. Vaikka periaatteessa kaikki pitävät käymäläpalvelujen lisäystä hyvänä ideana, oli matkalla paljon esimerkiksi huoltoon ja käymäläjätteen käsittelyyn liittyviä asioita ratkaistavana. Saimme olla mukana suunnittelussa, koska aika alkuvaiheessa valikoitui Pikkuvihreän Green Toilet 330 käymälälaitteeksi Helsinki-Huussiin. Meillä on kokemusta vastaavista vilkkaiden paikkojen kuivakäymälöistä ja saimme tuoda omat kokemuksemme suunnitteluun mukaan.

Kohti uutta design huussien aikakautta

Toivomme Helsinki-Huusseille loistavaa tulevaisuutta. Pääkaupunkimme voi tällä palvelulla todella näyttää mallia muillekin siitä, että huussi voi erinomaisesti tuoda helpotuksen ihan kaupungissakin varsin kustannustehokkaasti sekä ekologisesti. Sekä alkuinvestoinnin että käytön kustannukset huussilla ovat reilusti alle vastaavan vesivessaratkaisun. Toivottavasti muut kunnat ja kaupungit ottavat mallia ja harkitsevat tosissaan vastaavan palvelun tarjoamista. Onko seuraava vaikkapa Espoo-Ekola vai Porvoo-Pikkula?

 

24.8.2021 Helsinki Huussien projekti etenee!

MTV3-kanavan toimittaja Mika Tommola kävi tutustumassa Helsinki Huussien projektin etenemiseen Pornaistenniemessä Helsingissä. Katso koko haastattelu tästä linkistä:

https://www.mtv.fi/sarja/uutisaamu-33001003008/mika-tommola-tutustui-viikin-rantaan-nousevaan-maailman-kauneimpaan-huussiin-1469191

 

Lue lisää Helsinki Huusseista

HS: “Helsinki rakentaa ”maailman kauneimman huussin” Vanhankaupungin­lahdelle suosittujen ulkoilureittien juurelle”

Helsingin Kaupunki: “Helsinki-huussi tuo helpotuksen luontoretkeilijöille”

STT: “Helsinki-huussi tuo helpotuksen luontoretkeilijöille”