Blogi Kuivakäymälöiden käyttäjien huolenaiheita – ratkaisujen kera!
Kuivakäymälöiden käyttäjien huolenaiheita – ratkaisujen kera

Kuivakäymälöiden käyttäjien huolenaiheita – ratkaisujen kera!

Me Pikkuvihreällä olemme aina kiinnostuneet kuivakäymälöiden käyttäjäkokemuksista. Kompostointi-ihmisinä näemme arvoa sekä risuissa, että ruusuissa! Saamme kiitettäviä määriä kokemuksia jo suoran palautteen kautta, mutta etsimme kommentteja toisinaan myös muista lähteistä, kuten tästä Anne Stenbergin opinnäytetyöstä.

Pääsääntöisesti käyttäjäkokemukset ovat sydäntälämmittävän positiivisia, mutta myös soraääniä on kuultu. Tässä blogissa taklaamme yllämainitussa opinnäytetyössä esiin nostettuja ongelmia.

”Virtsan poistoputki kalkkeutuu käytössä”

Erottelevissa käymälöissä neste kulkeutuu jo asiointivaiheessa omaan kanisteriinsa poistoputkea pitkin. Näiden käymälöiden virtsan poistoputket ovatkin kuluvaa käyttötavaraa, joilla on tapana kalkkeutua ennemmin tai myöhemmin. Oikeaoppisella huollolla tätä ei tarvitse onneksi tehdä kuin hyvin harvoin.

Ratkaisu: Säännöllinen poistoputken vedellä huuhtelu jokaisen pissakerran jälkeen auttaa ehkäisemään kalkkeutumia. Toinen apu löytyy putken kalkinmuodostusta estävistä urinaalikapseleista. Mikäli et tarvitse erikseen talteen kerättyä virtsaa lannoituskäyttöön, etkä halua joutua vaihtamaan putkea edes muutaman vuoden välein, voi jälkierotteleva käymälä olla sinulle paremmin sopiva vaihtoehto. Tässä tapauksessa sopivia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Green Toilet Easy tai Green Toilet Family. Ahkerille kotipuutarhureille suosittelemme silti ensisijaisesti erottelevaa käymää – laimennettu virtsa kun on ravinnearvoiltaan yksi parhaista lannoitteista.

”Säiliö täyttyy liian nopeasti, kun käyttäjiä on useampia”

Ratkaisu: Sopivaa kuivakäymälää valitessa on olennaista suhteuttaa säiliön kapasiteetti oletettuun käyttäjämäärään. Esimerkiksi 330 litran säiliöllä varustettu Green Toilet 330 ei täyty hetkessä suurellakaan käyttäjämäärällä. Muista myös, että vaihtosäiliö helpottaa elämääsi muutenkin – alkuperäisen säiliön täytyttyä, voit vaihtaa uuden tyhjän säiliön heti täyttyneen tilalle. Alkuperäisen sisältö jää säiliöönsä kompostoitumaan, kunnes siitä tulee ravinnerikasta lannoitusmultaa. Tätä kutsutaan ”eräkompostoinniksi” ja sen avulla kapasiteettia voidaan aina tarpeen tullen kasvattaa hankkimalla lisää vaihtosäiliöitä.

Green Toilet 120 säiliöt
Vaihtosäiliöt lisäävät kapasiteettia.

”Pakastavien käymälöiden sisältö ei mahdu kunnolla ulkokäymälän istuinaukosta”

Pakastavan käymälän jäätyneen sisällön tyhjennys ulkohuussiin on ajatuksen tasolla toimiva ratkaisu. Se on toimiva myös käytännössä – paitsi silloin kun pakastavasta käymälästä tyhjennetty ”jäämöykky” ei muotonsa puolesta mahdu mitenkään huussin istuimesta läpi.

Ratkaisu: Tyhjennä sisältö erilliseen käymäläkompostoriin. Istuinaukosta mahtumisen ohella ongelmaksi voi muuten nousta talviaikaan tyhjennettävän sisällön muoto toisellakin tapaa – jäätyneet möykyt kun tuppaavat täyttämään käymälän nopeasti.

Green Toilet Easy
Green Toilet 100 Easy Kompostikäymälä

Alkaen: 389,00 

Green Toilet Light
Green Toilet Light erotteleva käymälä

Alkaen: 439,00 

Green Toilet 120 Family kompostikaymala
Green Toilet 120 Family kompostikäymälä

Alkaen: 529,00 

Sisäkuivakäymälä
Green Toilet LUX kuivakäymälä

Alkaen: 1490,00 €

Green Toilet 330
Green Toilet 330 kompostoiva käymälä

Alkaen: 619,00 

SULA-kompostorinlämmitin
SULA-kompostorinlämmitin

159,00 

”Jäätynyt massa ei kompostoidu”

Ratkaisu: Jos haluat pitää kompostoitumisprosessin käynnissä myös paukkupakkasilla, suosittelemme hankkimaan apuvälineeksi kompostorinlämmittimen. Tällöin sinun ei tarvitse odottaa lämpimämpiä kelejä, vaan käymäläjätteen muuttuminen mullaksi voi jatkua ympäri vuoden.
Mikäli sinulla on käytössäsi riittävän iso kompostori – tai kenties useampi – saa massa olla kaikessa rauhassa jäässä talven yli. Keväällä luonto tekee kyllä tehtävänsä, kelit lämpiävät ja kompostoituminen jatkuu.

GT Lux (kropattu)
Kuivakäymälän voi toteuttaa tyylistä tinkimättä.

”Muovinen rakenne ei sovi imagoon”

Perustelu: Muovi voittaa materiaalina harvemmin trendikkyyspisteitä, mutta tiettyihin käyttötarkoituksiin se on ehdottomasti käytännöllisin vaihtoehto. Käymäläkäytössä se voittaa mennen tullen vaikkapa ruostumattoman teräksen, joka on herkkä virtsan syövyttävälle vaikutukselle. Tämän syöpymisen seurauksena etenkin metalliosat tahtovat hapertua, mikä johtaa pahimmillaan koko käymälän hylkäämisen, koska tarvittavia varaosia ei ole välttämättä saatavilla.

Moderni ja laadukkaasta muovista rakennettu kuivakäymälä kestää käytössä puolestaan oikein huollettuna jopa vuosikymmeniä. Tyylikkyyttä painottavalle käyttäjälle suosittelemme ajattomalla posliini-istuimella varustettua Green Toilet Luxia – siinä kun ei ole ulkonäkönsä puolesta juurikaan eroa perinteiseen vessan istuimeen.

Yhteenveto

Kuivakäymälä-elämään siirtyminen on prosessi. On luonnollista, että matkan varrella tulee vastaan kysymyksiä ja huolia. Me Pikkuvihreällä teemme parhaamme sen eteen, että apu löytyisi mahdollisimman vaivattomasti, mutta ratkaisut ovat aina yksilöllisiä. Oikea neuvo riippuu käyttäjämäärän, tyhjennyksen ja huollon järjestämisen ja sähkön saatavuuden tapaisista muuttujista. Noin vain muutamia mainitakseni.

Heräsikö kysymyksiä? Jätä yhteystietosi niin etsitään juuri sinulle sopiva ratkaisu:

Jätä yhteydenottopyyntö

Loading...

Jätä soittopyyntö

Loading...

keitä me olemme Pikkuvihreät

Keitä me olemme

Me Pikkuvihreät olemme 30-vuotias perheyritys. Kuivakäymälät, kompostointi sekä jätevedet ovat meidän erikoisalaamme. Palvelemme kaikkia – ota siis yhteyttä!

Lue myös