Blogi Kompostoijan vuosikalenteri: Luontoystävällinen matka vuoden ympäri
Globe kompostori kesällä

Kompostoijan vuosikalenteri: Luontoystävällinen matka vuoden ympäri

Tervetuloa kompostoijan vuosikalenterin pariin! Tähän blogiin olemme koonneet kotikompostoijalle kuukausitasolla yksinkertaisia vinkkejä ja inspiraatiota ympäristöystävälliseen elämään koko vuoden ajaksi.

Tammikuu – Uudet alut

Aloitetaan vuosi vahvasti! Tammikuussa voimme lisätä kompostiin nuupahtaneet joulukukat, kahvinpurut ja muita mahdollisia rippeitä juhlakauden ruokapöydistä. Tehdään uudenvuodenlupaus: vähennetään jätteen määrää ja antaudutaan luonnon kiertokululle.

VINKKI:

Tiesitkö, että myös lautasliinat ja talouspaperin voi laittaa kompostiin? Ne toimivat siellä kuivikkeen tavoin; imevät ylimääräistä kosteutta ja maatuvat muun jätteen mukana.

Kompostoijan talvi
Lautasliina kelpaa mainiosti myös kompostin täytteeksi.

Helmikuu – Kompostointia eri taktiikoin

Helmikuu antaa meille tilaisuuden olla luovia kompostoijia, vaikka pakkaset paukkuisivat ulkona. Yli pakkaskauden voi kompostoida ainakin kahdella taktiikalla. Jos omistaa lämpökompostorin, voi yrittää ylläpitää kompostoitumista hoitamalla kompostia ahkerasti: lisätä jätettä ja kuiviketta niin että kosteus pystyy sopivana sekä sekoittamalla kompostia. Tunnollinen kompostoija voi onnistua ylläpitämään reilusti yli 30 C astetta kompostissa talvellakin.

Toinen tyyli on lähetä pakkaskauteen niin tyhjällä kompostiastialla, että sinne mahtuu talven biojätteet. Vaikka prosessi hidastuisi ja massa jäätyisi, voi astiaan lisätä tavaraa niin kauan kun sinne mahtuu.

Älä lannistu, vaikka kompostisi jäätyy! Ympärivuotinen kompostointi vaatii jonkin verran ahkeruutta ja joskus jopa apuvälineitä, kuten SULA-kompostorinlämmittimen. Jäätyminen ei mitenkään ”pilaa” kompostimassaa. Prosessi jatkuu normaalisti, kun komposti kevään tullen sulaa.

VINKKI:

Kolaa lunta kompostorin ympärille lämpöeristeeksi! Siten muunnat jopa ei-eristetyn kompostorin talviversioksi.

Lämpökompostori Johanna
Johanna lämpökompostori

Alkaen: 192,74 

Rumpukompostori
Pikkuvihreä Rumpukompostori

241,13 

Globe kompostori Kekkila
Kekkilä Globe kompostori

200,81 

Maaliskuu – Kevään ensimmäiset askeleet

Jos kompostorisi on oikein pihalla sijoitettu, se saa osakseen kevätaurinkoa. Massa sulaa, lämpiää ja lähtee käyntiin lämmön vaikutuksesta. Tällöin kannattaa itsekin aktiivisesti herätellä kompostia: Tarkistaa, että se ei ole liian märkä tai kuiva sekä ilmastaa massaa talikolla tai kompostisekoittajalla. Kompostin mikrobit tarvitsevat toimiakseen happea ja siksi massa ei saa olla liian tiivistä.

Markkinoilla on myös kompostikiihdyttimiä, joita voi käyttää juuri kevään korvalla – etenkin jos näyttää siltä, että tilavuus on loppumassa kesken.

VINKKI:

Kanankakka, jota rakeina on lannoitteena myynnissä, on yksi tehokkaimmista kompostikiihdyttimistä. Kourallinen, pari massaan ja sekoitus ja lämpötila lähtee pian raketin lailla nousuun!

Ruokajäte
Muista lisätä ruokajätteen joukkoon riittävästi kuiviketta.

Huhtikuu – Lisää, sekoita, toista!

Yhtä aikaa kasvukauden kanssa alkaa kompostoinnin aktiivikausi: Mikrobit tekevät työtään ja massa alkaa muuttua mullaksi vanhemmasta päästä. Muista lisätä kaikki eloperäinen jäte kompostiin, niin voit minimoida muodostuvaa sekajätettä.

VINKKI:

Oikein toimiva komposti tuoksuu hyvältä, hieman kuten uunituore, lämmin leipä. Jos tuoksahdus ei ole hyvä, vaan esimerkiksi imelä ja hapan – on aika lisätä kuiviketta! Liian märkä komposti alkaa mädäntyä ja haju alkaa olla sen mukainen. Reilu kuivikkeen lisäys ja sekoittelu korjaa ongelman nopeasti, tunnissa-parissa.

Toukokuu – Puutarhuri on irti!

Tätä hetkeä monet odottavat koko talven: sormet multaan ja puutarhahommiin! Keittiön biojätteiden kompostoinnin osalta uutiset ovat hyviä, sillä se toimii yleensä ilman mitään kummempaa vilkkaana koko kasvukauden.

Uuden pulman saattaa muodostaa puutarhajäte. Sitä kun syntyy pienessäkin pihassa yleensä paljon, eikä se mahdu keittiöjätekompostoriin. Järkevää on perustaa kuiville lehdille, oksille, ruohosilpulle ynnä muulle pihan orgaaniselle jätteelle oma komposti. Ilmavan kehikon voi itsekin nikkaroida vaikka puulavoista. Sen ei tarvitse olla tiivis tai suljettu.

VINKKI:

Käytä osa puutarhajätteestä, kuten kuivia lehtiä kuivikkeena biojätekompostorissa. Säästyt ostamasta kuiviketta erikseen!

Kesäkuu – Minä ja kompostorini pihalla

Valo ja lämpö kutsuvat viettämään aikaa pihalla. Monet siirtävät pihalle kokkailemaan, kesäkeittiöihin ja grillien äärelle. Kaloja perataan ja biojätettä kertyy. Onneksi sillä on suora osoite pihalla kompostorissa.

Ehkä pääset kesäkuussa hieman jo tyhjentämään kompostorista valmista multaa. Muista, että se on yleensä hyvin ravinteikasta. Siksi on hyvä sekoittaa sitä muun maa-aineksen kanssa ennen kuin ravitset sillä puutarhasi kasveja.

Rumpukompostori kesällä
Tämä rumpukompostori saa kesäisten grillijuhlien jälkeen mukavasti täytettä.
VINKKI:

Oletko koskaan ajatellut, että olet itse multa- ja lannoitetehdas? Nokkela puutarhuri siirtää myös vessakäyntejään pihalle. Pissaa voi käyttää suoraan vedellä laimennettuna arvokkaana ekolannoitteena kasveille ja kompostoiva puucee pihalla tuottaa ravinteikasta multaa. Pihaelämään sopii muutenkin kesävessa – olisiko siis aika hankkia puucee?

Heinäkuu – Vettä ja kosteutta kaivataan

Heinäkuu voi tuoda pitkän kuivan kauden, josta kärsii kasvien lisäksi myös komposti. Tällöin voi olla tarpeen kastella kompostia joko vedellä tai pissalla. Kuivan kompostin toiminta hiipuu. Virtsa on tähän parasta kastelua, koska se sisältää ureaa joka on luontainen kompostikiihdytin. Sitä toki myydään kaupassakin, mutta tuotamme sitä myös itse joka päivä. Tähän tarkoitukseen on tarjolla etenkin naisille näppärä ja nätti apuväline: Kultakannu!

VINKKI:

Joskus komposti alkaa kuhista elämää, etenkin jos sinne on lisätty kala- ja lihajätteitä. Tiensä apajille löytävät ensin toukat ja sitten kärpäset. Niistäkään ei varsinaista haittaa kompostoinnille ole, mutta niitä voi tarjoilla pihapiirin siivekkäille. Jätä kompostorin luukku auki joksikin aikaa, niin pääskyset ja muut linnut kiittävät! Palkaksi he vähentävät puutarhuria kiusaavia itikoita pihapiiristä. Nättiä kiertoa!

SULA-kompostorinlämmitin
SULA-kompostorinlämmitin

120,16 

Kiteen huussi- ja kompostikuivike
Kiteen huussi- ja kompostikuivike

7,98 

Johanna Kompostorin Talvisuoja
Talvisuoja Johanna lämpökompostoriin

43,55 

Johanna kompostorin sekoittaja
Johanna kompostorin sekoittaja

15,24 

biojäteastia
Biojätekori Mathilda

28,15 

Elokuu – Sadonkorjuu ja pimenevät illat

Elokuussa nautitaan pihan ja luonnon antimista. Ne osat mitkä eivät suuhun mene, voidaan taas kierrättää omassa pihapiirissä kompostin kautta. Puutarhan lannoitus on syytä lopettaa, sillä kasvit alkavat pikkuhiljaa valmistautua talveen.

VINKKI:

Eräkompostointi voi olla toimiva tapa niille, joilla orgaanista jätettä syntyy paljon. Monet kotikompostorit perustuvat jatkuvaan kompostointiin: jätettä lisätään astian päälle ja alta tyhjennetään valmista ainesta. Eräkompostoinnissa kompostoreita on useampi ja yksi on aktiivikäytössä ja muut lepäävät. Tämä on etenkin puutarha- ja käymäläjätteen kanssa hyvä systeemi.

Tippuneita omenoita
Ahkerimmiltakin omenansyöjillä jää usein kompostoitavaa.

Syyskuu – Sadonkorjuu kompostiin

Kaikki kiva loppuu aikanaan. On aika tyhjentää kompostoria valmiista mullasta, jotta sinne tulee tilaa talven jätteelle. Jos tarve on tyhjentää puolivalmista kompostia, niin voit jatkaa biojätteen kompostointia myös yhdessä puutarhajätteen kanssa avokompostorissa. Tällöin tämä puolivalmis massa tulisi kuitenkin olla niin maatunutta, että se ei enää kiinnosta jyrsijöitä.

VINKKI:

Puutarhan ylijäämää, esimerkiksi omenoita voi myös laittaa kompostiin, jos ne ovat terveitä. Kasveja tai hedelmiä, joissa on jokin kasvitauti ei pidä kompostiin lisätä, vaan hävittää esimerkiksi jäteaseman kautta.

Lokakuu – Älä jätä kompostoria yksin

Lokakuussa voi antaa kompostille viimeisen silauksen ennen talvea. Tyhjennä ja käännä sitä vielä kerran ja varmista, että se on valmis antamaan ravinteikasta multaa taas seuraavana keväänä.

VINKKI:

Mieti, onko tarve siirtää kompostori parempaan paikkaan talvikäytön kannalta. Lähellä taloa ja esteettömiä kulkureittejä auringon puolella on paras paikka. Silloin kompostorilla tulee käytyä talvellakin!

Marras-joulukuu – Komposti hidastuu ja jopa nukahtaa

Talvi on täällä, ja monelle kompostille se merkitsee prosessin hiljentymistä, jopa pysähtymistä. Aktiiviset kompostoijat saavat kompostoinnin pysymään käynnissä, mutta tämän vuoksi ei yöunia kannata menettää. Talven aikana niin komposti kuin luonto yleensäkin valmistautuu uuteen kiertoonsa, odottaen innokkaasti seuraavaa kevättä.

VINKKI:

Käytä talvella kesää enemmän kuiviketta ja esimerkiksi biohajoavia paperipusseja jätteen keräilyyn keittiössä. Näin massa pysyisi riittävän kuivana eikä niin helposti jäätyisi. Biojätettä kannatta myös pilkkoa pienemmäksi ennen kompostoriin vientiä – sekin nopeuttaa maatumista.

Kompostoijan vuosikalenteri - talvi
Kompostin jäätymistä ei pidä säikähtää, mutta sen voi myös ehkäistä kompostorinlämmittimellä.

Ja lopuksi varoitus: Tähän minikokoiseen kiertotalouteen omassa pihapiirissä voi jäädä pahasti koukkuun! Ravinteet kiertävät, kasvit kukoistavat ja sekajäteautokin käy entistä harvemmin. Kelpaa nostaa jalat ylös, nojata taakse ja olla tyytyväinen omasta saavutuksestaan luonnon hyväksi.

Ota yhteyttä niin etsitään yhdessä juuri sinulle sopivat konstit:

Jätä yhteydenottopyyntö

Loading...

Jätä soittopyyntö

Loading...

keitä me olemme Pikkuvihreät

Keitä me olemme

Me Pikkuvihreät olemme 30-vuotias perheyritys. Kuivakäymälät, kompostointi sekä jätevedet ovat meidän erikoisalaamme. Palvelemme kaikkia – ota siis yhteyttä!

Lue myös