Blogi Käymälät luonto- ja matkailukohteissa
Sattmarkin kuivakaymala

Käymälät luonto- ja matkailukohteissa

Viime aikoina yhä useammat suomalaiset ovat löytäneet tiensä kotimaan tarjoamiin luontokohteisiin kuten kansallispuistoihin, saarikohteisiin sekä laavupaikoille. Usein hienoimmat kohteet löytyvät syvältä luonnon helmasta kuten tunturista tai saaristosta. Palveluiden kannalta nämä kohteet ovat kuitenkin monesti vaikeasti saavutettavia paikkoja ilman viemäröintiä tai infrastruktuuria. Yrittäjille ja huoltohenkilökunnalle on usein haastavaa skaalata palveluitaan kasvavien kävijämäärien edessä. Yksi suurimmista kipukohdista on juuri vessa: niiden vähyys, huono kunto tai hajuhaitat.

Huonosti hoidettu kuivakäymälä jää mieleen eikä houkuttele uudestaan.

Huussiasioista kannattaa kysyä asiantuntijalta

Meillä Pikkuvihreässä on todella pitkä kokemus julkisista kuivakäymälöistä, jotka sijaitsevat haastavissa paikoissa. Olemme vuosikymmenten varrella tehneet satoja kuivakäymälöitä esimerkiksi laavupaikoille, luontopoluille sekä vilkkaisiin vierasvenesatamiin. Näissä kohteissa vessaratkaisu useimmiten perustuu kompostoivaan Green Toilet 330 käymälään, mutta kokonaisratkaisu vaihtelee ja usein esimerkiksi lisävarusteet ja asennus pohditaan kuntoon yhdessä tapauskohtaisesti. Esimerkiksi venesataman kuivakäymälässä on saatettu kiinnittää erityistä huomiota suotonesteen huolelliseen käsittelyyn, jotta käymäläjätteet eivät sotke vesistöjä. Toisaalla, esimerkiksi kansallispuistossa, huollettavuuteen on saatettu panostaa paljon pitkien välimatkojen vuoksi.

Kuivakäymälän kunnostus projekti Pidä Saaristo Siistinä Ry:n kanssa. Kuva Björkön saarelta.

Hyvä kuivakäymälä on kilpailuvaltti

Käymälöistä on syytä pitää huolta, sillä hyväkin matkailukokemus voi helposti tärveltyä, jos vessa jää mieleen kauhukokemuksena – tai vielä pahempaa – että vessaan ei päässyt lainkaan. Toisaalta, hyvän kuivakäymälän tarjoaminen on kilpailuvaltti eikä edes kovin kallis sellainen. Jos löytyy valmiina tila käymälälle, usein itse käymälän kustannus on kokonaisuudessaan välillä 1000-1.500 euroa kahdelle vessalle. Ja ylläpito sitäkin edullisempaa: jätevettä ei muodostu ja useimmiten kaikki jäte voidaan käsitellä paikan päällä, mikä poistaa kuljetusten tarpeen.

Huolto kannattaa myös samalla miettiä mahdollisimman helpoksi: miten käymäläjäte käsitellään turvallisesti ja mahdollisimman vaivattomasti loppuun saakka. Vessan huolto pitää olla sen tekijälle siistiä, ergonomista sekä nopeaa, sillä useinkaan käymälä ei voi olla pitkään poissa käytöstä. Liian usein tulee eteen huussikohteita, joissa toteutus on alunperin ollut oikein hyvä, mutta sen jälkeen huolto on jätetty kokonaan hoitamatta – jopa vuosikausiksi. Samoin kuten esimerkiksi liikenneasemien vesivessoja pestään jopa monta kertaa päivässä, pitää kuivakäymälää huoltaa siten kuin käyttömäärä vaatii.

Me Pikkuvihreässä tunnemme, että näissä kohteissa ammattitaitomme on parhaimmillaan ja mielellämme neuvomme sekä opastamme.