Ota yhteyttä

Tuulettimet

Tuuletus on kuivakäymälässä yhtä tärkeää kuin vesivessassa huuhtelu. Oikein asennettu ilmastointiputki kuljettaa käymälän hajut sinne, minne ne kuuluvat, eli ulkoilmaan.

 

Mitä kuivakäymälän tuuletuksella tarkoitetaan?

Kun puhutaan tuuletuksesta esimerkiksi puuceen yhteydessä, kuluttajat joskus erehtyvät käsittämään, että sillä tarkoitetaan itse tilan tuuletusta vaikkapa ikkunan kautta. Se ei käymälän hajuttomuuden kannalta ole ensisijaista, vaan nimenomaan itse käymälälaite pitää saada ilmastoitua niin, että sen sisältä kulkee ilma jatkuvasti putkea pitkin ulos. Tuuletuksella on myös iso merkitys nesteen haihdutuksessa, jolloin käsiteltävää suotonestettä vaikkapa kompostoivasta käymälästä tulee vähemmän.

Mitä hyötyä on käymälä tuulettimesta?

Jo itse kuivike- tai kompostikäymälästä ulos tuleva ”piippu” aiheuttaa vetoa ja imee ilmaa käymälän sisältä ulos. Mikäli mahdollista, tuuletusputki kannattaa vetää mahdollisimman suoraan ja mahdollisimman ylös parhaan vedon aikaan saamiseksi. Pelkän painovoimaisen tuuletuksen riskinä on, että esimerkiksi matalapaineella tulee ilmavirtaa väärään suuntaan eli sisälle päin. Tämä on erityisen ikävää, jos kuivakäymälä on asennettu asuinrakennuksen sisään. Siksi suosittelemme, että sisäkuivakäymälät varustettaisiin aina sähköisellä kanavatuulettimella. Se varmistaa, että ilmavirta pysyy aina oikean suuntaisena ja tehokkaana. Jos sähköä ei ole saatavilla, on vaihtoehtona joko tuulen avulla pyörivä tuulituuletin tai aurinkokennotuuletin. Mikäli kuivakäymälässäsi tai puuceessä ilmenee hajuhaittaa, on ilmastoinnin tehostaminen ensimmäinen keino, jota kannattaa kokeilla tilanteen korjaamiseksi.

Vaativatko kaikki kuivakäymälät tuuletinta?

Ainoat kuivakäymälät, jotka eivät vaadi ilmastointiputkea, ovat pakastava käymälä ja kevyet yöastiat, joita ei asenneta mitenkään. Hyötyä ei myöskään ole saatavissa vanhanmallisten, avoimien saavien yms. kanssa, koska niissä ilmavirtaa ei pysty hallitsemaan kuten suljetuissa käymälälaitteissa. Myös käymälän käyttöaste vaikuttaa siihen mikä merkitys ilmastoinnilla on. Pienessä käytössä oleva kuivikekäymälä voi mainiosti toimia pelkän tuuletusputken kanssa, kun taas yleisökäytössä oleva vilkas huussi pitäisi aina pyrkiä varustamaan sähköisellä kanavatuulettimella.

Oikein ilmastoitu kuivakäymälä on hajuttomampi kuin vesi-wc. Mikäli tuuletuksen järjestäminen askarruttaa – ota yhteys meihin Pikkuvihreisiin! Puh. 02-242 1089

Järjestä:

Etkö löytänyt sopivaa tuuletinta tai haluatko kysyä jotain?

Eemeli ja me muut auttamme sinua kaikissa Pikuvihreissä asioissa. Ota yhteyttä!

02-242 1089 [email protected]